Kraj agonije sa vakcinama u Srpskoj?

Izvor: BanjalukaLive.com, 19.Apr.2016, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj agonije sa vakcinama u Srpskoj?

Djeca do dvije godine u Srpskoj ponovo će biti vakcinisana petovalentnom vakcinom najverovatnije od maja. Nakon više od dvije godine nestašice, Institut za javno zdravstvo RS nabavio je nove količine ove savremene vakcine za imunizaciju najmlađih u RS, saznaje „EuroBlic“. U toku nestašice, mnogi roditelji su djecu vodili na vakcinaciju u Srbiju i Hrvatsku, pa i neke privatne pedijatrijske ambulante u Federaciji BiH i za to plaćali i do 200 KM. Za tim konačno neće biti potrebe, jer je, >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << prema nezvaničnim informacijama, Institut nabavio nove doze petovalentnih vakcina. Prethodno je u 2013. godini Fond zdravstvenog osiguranja za potrebe vakcinacije u RS nabavio oko 45.000 ovih vakcina. Nakon što su te doze potrošene, propalo je nekoliko tendera za nabavke novih količina, jer se na njih niko nije javljao. Sada se na međunarodni tender Instituta javio dobavljač spreman da obezbijedi ovu vakcinu za RS. Tender je raspisan krajem oktobra, a procedura nabavke je potrajala nekoliko mjeseci. Jedan od razloga što se na ponovono uvođenje ove vakcine u primenu čekalo nekoliko mjeseci i nakon tendera, je i to što Institut mora da osmisli kako da uskladi program vakcinacije koji se sada primjenjuje u RS, i za koji su nabavljene trovalentne i oralne vakcine, sa novim programom koji podrazumijeva davanje petovalentnih vakcina umjesto kombinacije te dvije vakcine. Institut još ima zalihe trovalentinih vakcina. Iz Instituta za sada ne žele zvanično da govore o tome kako će uskladiti ove programe, jer takva odluka mora prvo da bude zvanično objavljena. Ranije su u Institutu za „EuroBlic“ rekli da su petovalentnu vakcinu - DiTePer, IPV, HiB – prvi put u kalendar obavezne vakcinacije uveli 2013. godine, što je predstavljalo značajno unapređenje programa obavezne imunizacije u RS. Time je program bio i usklađen sa zemljama regiona. “Kroz redovne planove nabavki koje je Institut dostavljao Fondu zdravstvenog osiguranja RS, koji je tada bio zadužen za nabavku vakcina, za 2014. i 2015. godinu, Fond je raspisivao tendere, ali se za petovalentu vakcinu niko nije javljao na tender. Zato smo bili prinuđeni da se vratimo na raniji program vakcinacije kombinovanom vakcinom”, naveli su ranije iz Instituta. Šta je petovalentna vakcina Petovalentna vakcina je jedna od prvih koje djeca primaju, a daje se u prvoj godini života, u trećem, petom i krajem šestog mjeseca, te sa navršenih 18 mjeseci života. Foto: Ilustracija/YAYimages

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

RS raspolaže dovoljnim količinama vakcina

Izvor: Nezavisne Novine, 20.Apr.2016, 13:17

TESLIĆ - Specijalista epidemiolog u Instutut za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović rekla je da Institut raspolaže sa dovoljnim količinama vakcina za najmanje tri godine, a da se u program imunizacije u Republici Srpskoj ponovo uvodi petovalentna vakcina protiv pet zaraznih bolesti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.