Kovid muke: Ne možemo svi da šijemo pidžame

Izvor: B92, 13.Feb.2021, 11:41

Kovid muke: "Ne možemo svi da šijemo pidžame"

Evropski i američki lanci trgovina odećom ne uspevaju da se reše zaliha i smanjuju narudžbe prolećnih kolekcija.

Fabrike u Bangladešu uzalud čekaju narudžbine, jer u kovid-svetu najviše se traže - pidžame.

Globalna industrija odeće tek je počela da se oporavlja od teške 2020, kada je stigao novi udarac - novi talas širenja virusa i ograničenja kojima ga vlade pokušavaju zaustaviti, ali i neujednačeni programi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vakcinacije.

Neki lanci još nisu uspeli da se reše prošlogodišnje odeće, koja bi u normalnim vremenima 'planula' na rasprodajama.

Britanski Primark ima tako u skladištu kolekciju za proleće/leto 2020, vrijednu 150 miliona funti, i 200 miliona funti vrednu kolekciju za jesen/zimu.

U konsultantskoj kući MekKinsi vrednost neprodate odeće u svetu, u trgovinama i na skladištima, procenjuju na 140 do 160 milijardi evra, što je više nego dvostruko više od normalne razine.

Narudžbine nisu stigle

Britanski Marks end Spenser i nemački Hugo Bos naručili su za ovogodišnju prolećnu kolekciju manje odeće nego što je ranije bio običaj. Problemi se prelivaju na velike proizvođače odeće, poput Bangladeša, koji se najviše oslanja na izvoz tekstila. Fabrike se bore da ostanu otvorene.

Bangladeško Udruženje proizvođača i izvoznika odeće sprovelo je anketu u pedeset fabrika i utvrdilo da su ove sezone primili 30 odsto manje narudžbi nego inače, zbog predbožićnih zatvaranja u većem delu Europe.

Novi problemi stigli su u januaru sa novim merama blokade.

"Narudžbine obično stižu tri meseca unapred. No, narudžbine za mart nisu stigle", rekao je vlasnik fabrike Šahidulah Azim, čiji su klijenti severnoamerički i evropski trgovci.

"Radimo s 25 odsto kapaciteta. Imam neke nade da fabrika radi u februaru, ali nakon toga ne zna kakva će nam biti budućnost. Teško je reći kako ćemo preživeti“, dodao je Azim.

Pidžame su "in"

Prošla je godina bila teška za industriju odeće, koja je zabeležila pad prodaje za oko 17 odsto, prema Euromonitoru, a budućnost je neizvesna. Procene za 2021. godinu kreću se od pesimističnih MekKinsijevih predviđanja da će pasti 15 odsto do Euromonitorovih procena da će se smanjiti 'samo' 11 odsto.

Ukazuje li se neka svetla tačka? Kakvo-takvo olakšanje donela je popularnost pidžama tokom blokade.

"Ako želite znati šta se nosi u Velikoj Britaniji – u modi su opet pidžame", rekao je u januaru izvršni direktor Marks end Spensera Stiv Rou. Hugo Bos odgovorio je na isti fenomen, smanjivši ponudu klasične poslovne odeće i proširivši onu za dom i slobodno vreme.

Nekim proizvođačima to je slaba uteha. "Potražnja za pidžamama nikada nije bila veća, ali ne možemo svi da šijemo pidžame", poručuje Ali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.