Ko rano rani: U toku je Evropska nedelja imunizacije

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 15:38

"Ko rano rani": U toku je Evropska nedelja imunizacije

Forum pacijenata Srbije i Udruženje lekara nastavlja danas, povodom obeležavanja Evropske nedelje imunizacije, sa velikom kampanjom "Ko rano rani", sa ciljem da se u javnosti podigne svest o značaju imunizacije kao najboljem vidu prevencije mnogih zaraznih bolesti.

"I pored toga što je imunizacija globalno smanjila oboljevanje od zaraznih bolesti koje mogu da se spreče vakcinacijom, moderna civilizacija se danas susreće sa problemom održivosti sprovođenja imunizacije", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za Tanjug Marko Milovanović, predsednik Foruma pacijenata Srbije.

Prema njegovim rečima, mnogi programi vakcinacije su zanemareni zbog dvosmislenih poruka u javnosti koje su dovele do negativnih stavova o imunizaciji. "Danas su nam na raspolaganju vakcine za prevenciju više od 20 životno ugrožavajućih bolesti, koje omogućavaju ljudima da žive duže i kvalitetnije, sprečavajući tri do pet miliona smrtnih ishoda svake godine, od bolesti kao što su: difterija, tetanus, veliki kašalj, grip, pneumokokne infekcije i druge. Zato je vakcinacija jedna od najboljih rešenja, jer će se građani na taj način zaštititi od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrti, a pogotovu starije osobe od 65 godina i hronični bolesnici", rekao je Milovanović.

On je ukazao da, u sedmici u kojoj se obeležava Evropska nedelja imunizacije, Forum pacijenata Srbije i strukovno Udruženje pulmologa iz Respiratornog edukativnog centra, nastavljaju sa kampanjom "Ko rano rani". Dr Ana Jeremić, iz Doma zdravlja Voždovac, izjavila je da respiratorne infekcije predstavljaju najčešće infekcije savremenog čoveka. "Najčešći uzročnici respiratornih infekcija su virusi influence i parainfluence, respiratorn sincicijski virus rinovirusi, koronavirusi i drugi. Od akutnih respiratornih infekcija, odrasle osobe prosečno obole tri do pet puta godišnje, a deca još češće", rekla je ona za Tanjug.

Prema njenim rečima, u poslednjih nekoliko godina postoji jedan trend odbijanja, ili skepticizma kada je reč o vakcinaciji, kako obaveznim, tako i sezonskim vakcinama. "Roditelji često vođeni različitim internet dezinformacijama odlažu ili odbijaju vakcinaciju. Malo smo zaboravili i na grip i pneumokokne bolesti", rekla je dr Jeremić. Ona je upozorila da pneumokok može da pokrene čitav niz bolesti, od upale srednjeg uha, do vrlo teških bolesti, da prodre u krv i izazove sepsu i meningitis. "Sve te bolesti i njihovi teži oblici u manjoj ili većoj meri mogu da se spreče vakcinom koja se, pored dece, preporučuje posebno starijim osobama od 65 godina i hroničnim bolesnicima", rekla je dr Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.