Kisić Tepavčević: Postoji jasna procedura o registraciji vakcine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2020, 16:27

Kisić Tepavčević: Postoji jasna procedura o registraciji vakcine

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se vakcinacija pokazala kao jedna od najboljih mera u sprečavanju i iskorenjivanju određene bolesti, a da u Srbiji postoji precizno utvrđena zakonska procedura o odobravanju korišćenje određene vakcine.

Na pitanje ko će raditi na utvrđivanju bezbednosti ruske vakcine protiv virusa kovid, uz konstataciju da je predsednik Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučić rekao da će srpski stručni timovi utvrđivati bezbednost ruske vakcine, Kisić Tepavčević je naglasila da je bitno da se zna da su vakcine dale ogroman doprinos i da proces proizvodnje vakcine ima jasno definisane postupke i faze.

Kako je kazala, prioritet su bezbednost i efikasnost vakcine, kao i stvaranje što dužeg post-vakcinalnog imuniteta.

"Imamo definisane kriterijume zakonskim aktima. Svaka vakcina prolazi te postupke, bez obzira na sertifikate koje imaju u zemljama proizvodnje, oni prolaze to i kod nas u Agenciji za lekove. Tu nema odstupanja. Prioritet je bezbednost primene vakcine", naglasila je Kisić Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da Srbija ima jasnu institucionalnu regulisanost zaduženosti za bezbednost vakcine.

"Kada govorimo o stručnim ljudima, reč je o licima sa potpunom odgovornošću i to nema veze sa pojedincima iz kriznog štaba jer čitave institucije stoje iza neke procene", naglasio je Kan.

Prema njegovim rečima, registracija određene vakcine u nekoj zemlji ne znači da je ta ista vakcina registrovana i u našoj zemlji, te da je to jasno zakonom regulisano.

Međutim, kako je kazao, ako postoji određena hitnost, postoje i druge reakcije i procene, te je dodao da ćemo tome biti svedoci u bliskoj budućnosti.

Na pitanje ko je odgovoran za kažnjavanje pojedinaca koji ne nose zaštitne maske, Kon je kazao da nije dopušteno da, ako je nešto obavezno, da se ne sprovodi i ističe da i on to kritikuje.

Prioritet zdravlje dece i efikasno školovanje

Kisić Tepavčević je izjavila da je osnovno da i nastavno i vannastavno osoblje i svi đaci treba da dođu u školu kada nemaju znakove respiratorne infekcije.

"I roditelji su nam tu saradnici. Roditelji treba da obezbede i da dete ima masku, koja može da bude i epidemiološka i hirurška i platnena", istakla je Kisić Tepavčevićeva za RTS.

Dete, dodaje, pre ulaska u školu treba da nosi masku, prenosi RTS.

"S obzirom na to da dete ima svoj prostor koji je najmanje četiri metra kvadratna, u tim uslovima dete može da skine masku onda kada sluša nastavu, ne priča i ako se ne oseća komforno. Kada idu na odmore i u sanitarne prostorije, trebalo bi da nose maske", istakla je Kisić Tepavčevićeva.

U školi, napominje, nema kabinetske nastave.

"Ne menjaju učionicu. Nakon odmora ona se vraćaju na isto mesto. Dovoljno je čišćenje prostorija najmanje dva puta u toku dana i pre početka nastave, kao i po potrebi. Prioritet je zdravlje dece, bezbednost i efektivno školovanje. Svi koji imaju bilo kakav simptom ne treba uopšte da dođu u školu", kazala je zamenica direktora "Batuta".

Ako se u nekom slučaju simptomi razviju, nastavnik treba da prekine nastavu, a ako su u pitanju deca, ona treba da se obrate nastavniku, onda idu u sobu za izolaciju i zovu se roditelji.

"Postoji i model potpune onlajn nastave. Oni đaci koji ne budu mogli da pohađaju nastavu, to mogu i onlajn", kazala je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je govorila i o eventualnim vakcinama, ističući da je proces kroz koji prolaze vakcine veoma strog i sa striktnim kontrolama.

"Ona koja se odobri za našu zemlju, mora da prođe sva ispitivanja naše Agencije za lekove i medicinska sredstva. U ovom momentu, pregovaramo sa više proizvođača, šest se nalazi u trećoj fazi ispitivanja, i sa više zemalja pregovaramo. Nije od presudnog značaja zemlja porekla, koliko je bitno da vakcina bude bezbedna i efikasna", zaključila je Kisić Tepavčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kisić Tepavčević: Vakcina koju odobre srpski stručnjaci proći će sve neophodne procedure u Srbiji

Izvor: Danas, 11.Avg.2020

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da će svaka vakcina koju stručni timovi Srbije ocene kao bezbednu, proći sve neophodne procedure u domaćoj Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.