KAKVE MOGU BITI REAKCIJE NA VAKCINU PROTIV KORONE? Imunolog Vera Pravica dala odgovor na goruće pitanje u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2021, 08:38

KAKVE MOGU BITI REAKCIJE NA VAKCINU PROTIV KORONE? Imunolog Vera Pravica dala odgovor na goruće pitanje u Srbiji

Kada je reč o stvaranju antitela posle vakcinacije, prof. Vera Pravica navodi da su istraživanja ukazala da, ako ste izloženi virusu, a ne razbolite se, da je imunski odgovor adekvatan.

Profesorka imunologije Vera Pravica sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu navodi da o virusu dosta toga znamo ali i da mnogo toga još ne znamo.

- Ne znamo kako naš imunski sistem reaguje na virus koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tako ponaša, koji se ne ponaša predvidivo. Mene brine što se javlja bolest, tu je vakcinacija ono što spasava. Kad imate infekciju i bilo koji oblik bolesti, vi ne možete da predvidite ni kompletnu reakciju imunskog sistema i različite komplikacije koje mogu da nastane posle blagog oblika da imate teške i duge oblike. To je problem i to je nepredvidivo - rekla je prof. Vera Pravica u gostovanju na RTS-u.

Navodi da je reakcija na virus strašno individualna i da se ne zna kako će se organizam ponašati kroz nekoliko dana.

Ukazuje da je virus klasičan SARS virus koji izaziva ozbiljan respiratorni sindrom.

- Može da izazove autoimunske fenomene – naš imunski sistem umesto da se bori samo protiv virusa, počinje da se usmerava i protiv sopstvenih sturktura. Nije ovo jedini takav virus, ali je činjenica da ima raznih simtpoma gde može da napadne razna tkiva i organe što nije posledica delovanja virusa, već našeg imunskog sistema, kaže profesorka imunilogije.

Ukazuje da još nije definitivno šta odjednom prelomi situaciju.

- Ne treba raditi samo antitela, nije to samo ono što nas štiti, važne su i memorijske ćelije koje se stvaraju - koje su zapamtile prvi kontakt sa virusom i moći će brže, bolje i efikasnije da reaguju u sledećem kontaktu, objasnila je prof. Vera Pravica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.