JEZIVO! U domu za stare BUKNUO KOVID, VEĆ DVADESET ZARAŽENIH

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jan.2024, 12:18

JEZIVO! U domu za stare BUKNUO KOVID, VEĆ DVADESET ZARAŽENIH

Nadležni podsećaju da je vakcinacija najdelotvornije sredstvo protiv epidemije.

Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Crne Gore juče je registrovao povećan broj slučajeva kovid-19 među korisnicima JU Dom starih Podgorica.

Obolevanje od kovida-19 je laboratorijskim putem potvrđeno kod 20 osoba, dok je kod njih petoro istovremeno dokazana i koinfekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa respiratornim sincicijanim virusom (RSV).

Prema informacijama dobijenim od zdravstvene službe Doma starih, svi oboleli imaju blage do umerene simptome respiratorne infekcije i trenutno su dobrog opšteg stanja.

- Institut za javno zdravlje Crne Gore je započeo epidemiološko ispitivanje i sprovodi pojačan epidemiološki nadzor u Domu. Preporuke za sprečavanje i suzbijanje širenja akutnih zaraznih respiratornih infekcija među korisnicima doma i zaposlenima dostavljene su Upravi doma. Kao i prethodnih sedmica, tako i ovom prilikom apelujemo na stanovnike Crne Gore, posebno na osetljive grupe, da tokom prazničnih dana i perioda godine kada je pojava akutnih zaraznih respiratornih bolesti učestala, budu dodatno pažljivi i primenjuju opšte mere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos oboljenja, kao što su veliki kašalj, grip, kovid-19, infekcija sa RSV i drugih, na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći - piše u saopštenju IJZ.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je u susret praznicima poslao dopis svim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama socijalne i dečje zaštite, uz zahtev da maksimalno unaprede sprovođenje mera za sprečavanje i suzbijanje akutnih zaraznih respiratornih bolesti.

- Napominjemo da je vakcinacija najdelotvornija mera prevencije. U Crnoj Gori trenutno je dostupna vakcina protiv sezonskog gripa i pozivamo sve koji su ciljna grupa da se što pre vakcinišu. Takođe, u toku je završna procedura nabavke vakcine protiv Kovid-19 sa unapređenim sastavom (sa XBB sojem) pa će i ova vakcina uskoro biti dostupna rizičnim grupama - ističu iz IJZ.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.