FANTASTIČAN USPEH SRBIJE U VAKCINACIJI Italijanski mediji oduševljeni uspehom naše države u borbi protiv kovida

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2021, 00:27

"FANTASTIČAN USPEH SRBIJE U VAKCINACIJI" Italijanski mediji oduševljeni uspehom naše države u borbi protiv kovida

Anti-kovid imunizacija u Srbiji je počela 24. decembra 2020. godine

U Srbiji kampanja masovne imunizacije protv kovida-19 veoma dobro napreduje život je gotovo normalan, rade barovi, zaštitne maske izgledaju samo kao sećanje, ovim rečima novinar italijanske televizije, počinje reportažu o fantastičnom uspehu Srbije u anti-kovid vakcinaciji.

Novinar Gaetano Pekoraro je i sam doputovao u Beograd ,a pre toga se uverio da i stranci, ukoliko to žele, mogu da se prijave >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za vakcinaciju u Srbiji i to onlajn.

To je, tvrdi novinar, izazvalo veliko interesovanje Italijana i Austrijanaca.

Jedina zamerka je, primećuje novinar, što je formular koji se mora ispuniti samo na srpskom jkeziku.

U emisji italijanski gledaoci su obavešteni da su u Srbiji dostupne razne vakcine - Fajzer, Moderna i AstraZeneka, ali i kineska Sinofarm i ruska "Sputnik V"

- Naš prvi zadartak je bio vakcinacija stanovništva, dakle medicinski, a ne geostrateški. Na vreme smo napravili ugovore o kupovini sa svim proizvodžačima i sa Istoka i sa Zapada. A zatim smo mnogo uložili u digitalizaciju procesa prijave za imunizaciju. Naši građani mogu za 30 sekundi da se prijave i dobiju potvrdu da su ušli u evidenciju onih koji žele da se vakcinišu - rekla je novinaru premijerka Ana Brnabić.

Italijanske novinare je naročito zanimalo kako je Srbija uspela da dogovori isporuku ruske vakcine koja u Italiji još nije dostupna:

- Još u vreme istraživanja i proizvodnje vakcine dogovorili smo sa ruskim partnerima o svim detaljima, a nakon što je vakcina odobrena u Rusiji, tražili smo uzorke i nakon što je naša agencija za odobravanje upotrebe leka dala saglasnost, počeli smo uvoz. Sve je to obavljeno u roku od tri sedmice - rekla je premijerka.

Ovo je posebno interesantno za italijanske gledaoce, jer u Italiji nema dovoljno vakcina, na raspolaganju su samo one koje su nabavljene putem evropskog sistema Kovaks, a i njih nema dovoljno, dok se već mesecima čeka da Evropska, a zatim i italijanska agencija za lekove eventualno odobre upotrebu ruske vakcine.

- I još Italijani ne mogu da biraju kojom vakcinom će biti imunizovani - navodi novinar i objašnjava da ukoliko osoba koja je na redu za vakcinu odbije lek koji joj se nudi, mora da čeka novi termin često duže od meseca dana.

Na kraju emisije zaključuje da bi Italija, prema sadasnjem ritmu vakcinacije "imunitet krda" mogla postići u februaru naredne godine, a u Srbiji će već krajem juna 60 odsto građana biti vakcinisano, a imunitet krda mogao bi se postići u julu.

Ovo nije prvi medij koji u Italiji piše o velikom uspehu Srbije u anti-kovid vakcinaciji stanovništa.

Prošle sedmice dnevni list "Il Manifesto" pod naslovom "Fantastični uspeh Srbije" pisao je o odlično organizovanoj i usoješnoj kampanji masovne imunizacije stanovništa u Srbiji i činjenici da Srbija poklanja vakcine svojim susedima, ali i da svi stranci koji su došli mogli da se imuniziraju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.