Epidemija morbila u Tuzlanskom kantonu, povratak gotovo iskorijenjenih bolesti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Jan.2024, 18:50

Epidemija morbila u Tuzlanskom kantonu, povratak gotovo iskorijenjenih bolesti

U Tuzlanskom kantonu proglašena je epidemija morbila, zarazne bolesti poznate i kao ospice ili krzamak. Bolest je potvrđena kod 46 djece u posljednjih 20 dana. Visoko je zarazna i prenosi se kapljičnim putem. Vakcinacija je može spriječiti i u obaveznom je kalendaru vakcinacije. Struka upozorava da je uzrok pojave gotovo izumrle bolesti upravo pad broja vakcinisanih.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

TV Liberty: Vraćaju li se gotovo iskorijenjene bolesti?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jan.2024, 15:06

U BiH i regiji veliki broj oboljelih od morbila i velikog kašlja. Kod 46-ero djece u Tuzlanskom kantonu, u posljednjih 20 dana, potvrđena je zaraza morbilima, zaraznom bolesti poznatom i kao ospice ili krzamak. U dvije općine u TK, zbog toga je proglašena epidemija. Ova bolest potpuno je preventabilna...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.