Epidemija malih boginja u Srbiji jenjava

Izvor: Press, 16.Apr.2018, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija malih boginja u Srbiji jenjava

Beograd -- Epidemija malih boginja u Srbiji jenjava, a kako će dalje biti zavisi od obuhvata dece predškolskog uzrasta vakcinacijom, kaže epidemiolog Zoran Radovanović.
Foto:Gettyimages
"Jedini način da se bolest spreči je vakcinacija, ne postoji drugi način", naglašava on za Tanjug i dodaje da su se poslednjih meseci roditelji okrenuli struci i nauci, prihvatili njihove poruke, vakcinišu >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << decu MMR vakcinom i da zahvaljujući tome epidemija posustaje.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" od početka oktobra prošle godine do danas u Srbiji je registrovao 4.740 slučajeva malih boginja i 15 smrtnih slučajeva zbog komplikacija te bolesti. 

Da li će epidemija prestati ili će da "tinja" tokom celog leta Radovanović kaže da zavisi isključivo od roditelja i odaziva na vakcinaciju dece između dve i sedam godina. 

"Ukoliko u toj populaciji bude visok obuhvat vakcinacijom onda smo mirni, ukoliko ne bude onda će epidemija tinjati celo leto", kaže naš sagovornik. 

Dodao je da bi u slučaju ponovnog pada broja vakcinisane dece, sa dolaskom hladnih dana i polaskom đaka u školu, mogla da se očekuje ponovo epidemija. 

"Nadamo se da tako nešto neće da se desi, da će ovaj period do jeseni da se iskoristi da deca između dve i sedam godina budu u što većem broju zaštićena", naglasio je Radovanović. 

Podseća da je za dobar "imunološki bedem nacije" potrebno da obuhvat vakcinacijom bude iznad 95 odsto, ali da to ne podrazumeva da u jednom delu zemlje bude dobar odaziv na vakcinaciju , a u drugom loš. 

"Ne sme da postoje džepovi, jer na tim teritorijama će žarište da se održava i odatle da se širi. Ne sme biti područja gde će obuhvat biti 50-65 odsto", poručio je Radovanović. 

Najmlađa obolela osoba od malih boginja u Srbiji imala je 15 dana, a najstarija 71 godinu. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. 

Većina obolelih osoba (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. 

Od ukupnog broja obolelih, 32 odsto je bilo bolnički zbrinuto, a od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 510 obolelih osoba.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.