Epidemija malih boginja jača, trajaće mesecima

Izvor: Press, 20.Dec.2017, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Epidemija malih boginja jača, trajaće mesecima"

Epidemija malih boginja se ubrzava, pojačava i trajaće još mesecima, izjavio je doktor Predrag Kon, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograda.
Foto:B92.net
On smatra da ni povećan obuhvat vakcinacijom neće sprečiti širenje epidemije.
Najviše obolelih od početka novembra evidentirano je u Beogradu i Kraljevu - po >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 107, i u Nišu - 48, a ovog meseca prvi slučajevi morbila prijavljeni su i na teritoriji Smederevske Palanke - dva obolela, Velike Plane - petoro i Bojnika - 12 obolelih, pišu "Novosti".

List dodaje da je u centralnoj Srbiji obolelo više dece i odraslih nego na teritoriji Kosova i Metohije, gde je epidemija počela, a samo za sedam dana - od 7. do 13. decembra, registrovano je 11 obolelih od morbila, što je čak četiri puta više nego što ih je ukupno registrovano u oktobru, kada je i počela epidemija.

Dosad je prijavljeno ukupno 549 slučajeva morbila, od kojih 248 na teritoriji KiM sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom, a najveći broj obolelih je u grupama mlađim od pet i starijih od 30 godina.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", većina obolelih - njih 90 odsto - nije vakcinisana, a koliko morbile mogu da budu opasne, pokazuje i podatak da je svaki treći oboleli lečen u bolnici.

Od težih komplikacija, kod 58 obolelih registrovana je upala pluća, navode "Novosti".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.