EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: I oni koji su primili vakcinu moraju poštovati mere, daleko smo od kolektivnog imuniteta!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2021, 22:04

EPIDEMIOLOG UPOZORAVA: I oni koji su primili vakcinu moraju poštovati mere, daleko smo od kolektivnog imuniteta!

U Opštoj bolnici Bar počela je vakcinacija. Epidemiolog dr Zoran Vojinović nije optimističan po pitanju trenutne epidemiološke situacije i pored toga što je počela vakcinacija protiv koronavirusa.

- Za stvaranje imuniteta je potrebno mesec do mesec i po nakon primanja druge doze. Ako primate vakcinu danas, drugu dozu za tri nedelje to znači >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da za stvaranje imuniteta trebamo sačekati do kraja aprila, početka maja. U međuvremenu i  dalje nismo zaštićeni od koronavirusa i neophodno je  poštovati  mere: higijena ruku, distanca i nošenje maski. Moram  istaći da bi dostigli kolektivni imunuitet potrebno je da bude vakcinisano i razvije se imunitet kod 70 odsto naše populacije - zaključuje epidemiolog.

- Od Montefarma smo dobili 75 doza ruske vakcine protiv korona virusa – Sputnjik V. Prema ranije napravljenom planu, definisali  smo prioritete – ko prvi treba da primi vakcine. To su naravno osobe koje rade u crvenoj kovid zoni: lekari, medicinske sestre i tehničari, nemedicinsko osoblje, i vozači, dok onda sledele ostali zaposleni u Opštoj bolnici. Oko 150 osoba se prijavilo za vakcinaciju u Opštoj bolnici.

Za sada smo vakcinisali 58 zaposlenih. Očekujemo još doza od ruske vakcine, kao i od kineske vakcine, kazao je dr Vojinović ističući da se preporuke i mere trebaju poštovati i nakon primljene vakcine dok ne dostignemo kolektivni imunitet kako bi sačuvali sopstveno zdravlje, kao i zdravlje ljudi oko nas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.