Decu štiti vakcinacija odraslih

Izvor: B92, 11.Maj.2021, 19:47

"Decu štiti vakcinacija odraslih"

Zdravstveno stanje devetogodišnje devojčice koja ima hemiparezu kao posledicu infekcije koronavirusom je stabilno i nepromenjeno, ali postoje još neki pridodati problemi koji se sada tretiraju i nadam se da će doći do poboljšanja njenog opšteg stanja, izjavio je jutros profesor dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete.

"U Institutu se u poslednje dve do tri nedelje povećao broj bolesnika koji imaju jednu od najtežih formi bolesti koju izaziva ovaj virus, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zove se multisistemski inflamatorni sindrom. To može da ukaže na dve stvari - da je jedan od pikova zaražavanja dece bio negde pre šest do osam nedelje i druga da je ipak manji broj dece sa teškom kliničkom slikom koja zahtevaju bolničko lečenje", rekao je Vukomanović.

On je upozorio da multisistemski inflamatorni sindrom podrazumeva zahvaćenost svih organa i dodao da je kod devetogodišnje devojčiće zahvaćen mozak, a bilo je i slučajeva da je zahvaćena koža ili konjuktivi.

"U 50 odsto slučajeva zahvaćeno je srce, na sreću bez nekih bitnih promena, izlečenje je bilo kompletno. Oštećenje jetre, bubrega je veoma važno. Nadam se da su ove posledice prolazne, a prema kratkoročnom i srednjeročnom praćenju ova deca uglavnom potpuno ozdrave na kraju", rekao je Vukomanović.

On je izrazio nadu da će broj dece sa ovim sindromom vremenom padati, i dodao kako je reč o deci starijoj od pet godina koja imaju genetsku predispoziciju da razviju ovakve simptome bolesti. Kaže da uvek postoji bojazan da će se zaraza brže širiti nakon povratka dece u škole, ali na sreću ona uglavnom prođu bez simptoma posle zaražavanja ovim virusom.

"Veoma je važno da decu štiti vakcinacija odraslih. Zato ona treba da bude u punom obimu, da se uspostavi imunska kompetentnost nacije da bi se time zaštitila i deca, a o vakcinaciji dece pričaćemo verovatno za nekoliko meseci", istakao je Vukomanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.