Budućnost centara za vakcinaciju u Nemačkoj

Izvor: B92, 14.Jun.2021, 22:33

Budućnost centara za vakcinaciju u Nemačkoj

Otkako su lekari u ordinacijama i firmama počeli da vakcinišu, postavlja se pitanje potrebe centara za vakcinaciju.

Savezna vlada krajem septembra namerava da obustavi finansiranje centara. Mnogi su povodom toga skeptični.

Nemački savez gradova zahteva da centri za vakcinaciju protiv korone dugoročno ostanu u funkciji.

"S obzorom na veliku potrebu, centri za vakcinaciju sa svojim velikim kapacitetima, kao u sajamskim halama, suviše su važni da bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednostavno ukinuli", izjavio je generalni direktor Saveza Helmut Dedi.

"Pored toga, timovi iz tih centara pokrenuli su vakcinaciju u ustanovama za negu starih i bolesnih i u socijalnim žarištima. Potrebne su nam jake strukture. Pandemija još nije iza nas."

Šef Udruženja porodičnih lekara Ulrih Vajgelt kaže pak da su troškovi centara previsoki. On je rekao da je "više nego upitno održavati strukture od kojih se uvek iznova čuje da su troškovi desetak puta veći nego u lekarskim ordinacijama".

Savezna vlada podržava finansiranje centara za vakcinaciju najmanje do 30. septembra. Šta će se dogoditi nakon tog roka, još nije jasno. Istraživanje novinske agencije epd, sprovedeno u pokrajinskim ministarstvima zdravlja, pokazalo je da bi veliki broj centara za vakcinaciju mogao da bude zatvoren do jeseni. Međutim, ne uočava se zajednička strategija.

Savezna pokrajina Hesen je već odlučila da zatvori sve centre za vakcinaciju od septembra - tada bi porodični i lekari pri kompanijama trebao da nastave s procesom vakcinacije stanovništva. Međutim, druge savezne pokrajine su skeptične i žele da zadrže centre za svaki slučaj.

Premijer Donje Saksonije Stefan Vajl zatražio je ponovnu raspravu o perspektivama centara za vakcinaciju.

"Prve poteškoće bi se pokazale već u roku od nekoliko sedmica, jer centri za vakcinaciju moraju u svoje planiranje da uključe i drugu dozu." U slučaju zatvaranja centara, vakcinisanje AstraZenekom se više ne bi sprovodilo od početka jula, a ostalim vakcinama od početka avgusta.

Istovremeno, za očekivati ​​je, kako je rekao, da će mnogi lekari tokom leta da odu na godišnji odmor. Zbog toga bi, pojasnio je on, trebalo "ponovo proveriti u Saveznom ministarstvu zdravlja" da li bi infrastruktura centara za vakcinaciju mogla da pruži dobre usluge tokom celog leta i kasnije.

I iz Bavarske se, prema epd-u, može čuti da je pitanje mogućeg nastavka imunizacije u centrima za vakcinaciju i dalje "predmet koordinacije između savezne i pokrajinske vlade". Odluka se trenutno ne nazire. To zavisi od mnogih faktora, poput napretka u vakcinaciji i moguće potrebe za revakcinacijom.

Benjamin Šic iz Instituta za javno zdravstvo i istraživanje nege na Univerzitetu u Bremenu takođe se založio da centri za vakcinaciju budu barem delimično sačuvani.

On misli pre svega na kampanje vezane za organizovanu vakcinaciju u siromašnijim gradskim četvrtima.

Inače, centri su, kako je rekao, važni za vakcinasanje ljudi koji nemaju porodičnog lekara. To se odnosi na beskućnike, kao i na one koji nemaju boravišnu dozvolu ali i na sve ostale: "Pronalaženje novog porodičnog lekara trenutno je u Nemačkoj gotovo nemoguće, jer skoro nijedan lekar ne prima nove pacijente. Gde da se vakcinšu oni koje nemaju svog kućnog lekara osim u centrima za vakcinaciju? "

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.