Broj žrtava kovida u SAD premašio 900.000

Izvor: VOA, 04.Feb.2022, 19:47

Broj žrtava kovida u SAD premašio 900.000

Broj žrtava Kovida 19 u Sjedinjenim Državama premašio je 900.000 u petak, djelimično zbog veoma zarazne omikron varijante, a manje od dva mjeseca nakon što je dostigao 800.000, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins. Ukupan broj smrtnih slučajeva od izbijanja pandemije veći je od broja stanovnika Indijanapolisa, San Franciska ili Šarlota u Sjevernoj Karolini, prenosi agencija Asošijeted pres. "To je ogroman broj. Da ste prije dvije godine, kada je izbila pandemija, većini Amerikanaca rekli da će 900.000 ljudi da umre narednih par godina, većina vam ne bi vjerovala", rekao je doktor Ašiš Dža, dekan Škole za javno zdravlje na Univerzitetu Braun i ukazao na činjenicu da je većina žrtava preminula nakon odobrenja vakcine. “Bili smo uspješni kada je riječ o medicini. Doživjeli smo neuspjeh po pitanju društvenih nauka - kako da vakcinišemo ljude, borimo se protiv dezinformacija, ne politizujemo ovo", naglasio je Dža i predvidio da će do aprila biti milion žrtava kovida u Americi.  Samo 64 odsto Amerikanaca je u potpunosti vakcinisano ili oko 212 miliona, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). U međuvremenu, broj novozaraženih od kovida u Sjedinjenim Državama pada u 49 od 50 saveznih država. Novozaraženih dnevno je manje za gotovo pola miliona širom zemlje u odnosu na sredinu januara, sa trendom pada u svim američkim državama osim Mejnu. Pao je i broj zaraženih Amerikanaca u bolnicama za 15 odsto tokom istog perioda, na oko 124.000. Broj smrtnih slučajeva i dalje raste u najmanje 35 država, što odražava period između trenutka kada se žrtve zaraze i kada podlegnu bolesti. Dnevno se u prosjeku bilježi više od 2.400 žrtava. Međutim, aktuelni trendovi ulivaju nadu zdravstvenim zvaničnicima da najgore prolazi, iako upozoravaju da bi situuacija mogla ponovo da se pogorša i da se pojave opasne nove varijante. U okrugu Los Anđeles za nekoliko nedelja bi moglo da bude ukinuto obavezno nošenje maski na otvorenom prostoru, najavila je u četvrtak direktorka za javno zdravlje Barbara Ferer. Međutim, malo je vjerovatno da će se to dogoditi prije Superbola 13. februara, kada se očekuje da će na stadionu u Los Anđelesu biti i do 100.000 navijača. Ferer je rekla da broj zaraženih i hospitalizacija u najvećem okrugu u Kaliforniji opada, a da bi uskoro to mogao da bude slučaj i sa žrtvama. "Međutim, to ne znači da je pandemija završena ili da je stopa prenošenja niska, ili da u budućnosti neće biti nepredvidivih talasa pandemije", upozorila je Ferer. Manje novozaraženih i hospitalizacija je i u Arizoni, ali i broj žrtava i dalje raste. U Ajovi, guvernerka Kim Rejnolds zatražila je da se ukine vanredno stanje zbog pandemije, što će dovesti do ograničenog objavljivanja zdravstvenih podataka. Ukupno, broj novih slučajeva u Americi pao je sa rekordnog prosjeka od više od 800.000 dnevno sredinom januara na oko 357.000.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Broj novozaraženih kovidom pada u 49 od 50 američkih država

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Feb.2022

Broj novih slučajeva zaraze kovidom-19 u SAD opada u 49 od 50 američkih država kako omikron soj ubrzano gubi na snazi, iako se broj umrlih od kovida bliži još jednoj crnoj okrugloj cifri od 900.000.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.