Izvor: RTS, 10.Feb.2021, 14:34

Brnabićeva sa Babišom: Sada je najvažnija masovna vakcinacija, podrška Češke za otvaranje poglavlja

Premijerka Ana Brnabić izjavila je nakon sastanka sa češkim kolegom Andrejem Babišom da je fokus današnjih razgovora dve delegacije zdravstvo, odnosno borba protiv koronavirusa i da je trenutno najznačajnije pitanje masovna vakcinacija. Za Češku su značajna iskustva Srbije u borbi protiv kovida, izjavio je Babiš.
Ana Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za medije sa Andrejem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Babišom, koji je stigao u jednodnevnu posetu Srbiji, izjavila da su od jutros srpska i češka ekspertska delegacija razgovarale o sistemu za prijavljivanje e-Uprave za masovnu vakcinaciju, kao i utvrđivanju prioriteta u okviru masovne vakcinacije.

"Mi smo do sada 10 puta menjali protokol za lečenje zaraženih koronavirusom", rekla je Brnabićeva i navela da je upravo u toku 10 revizija načina lečenja, te da smatra da baš zbog toga Srbija beleži uspeh u borbi protiv koronavirusa.
Takođe, Brnabićeva kaže i da uspeh u borbi protiv korone u Srbiji obezbeđuje i veliki obim hospitalizacije i u tom smislu dodaje da se mnogo više hospitalizuje u Srbiji nego u drugim zemljama Evrope i sveta.
"Sada je najvažnija vakcina, masovna vakcinacija, a naše je da u teškim vremenima podelimo sve što možemo sa prijateljima i partnerima", navela je premijerka.
Prema njenim rečima, Srbija i Češka Republika imaju odlične, izvanredne odnose, koji se održavaju kroz redovne posete i sastanke na najvišem nivou.
U tom smislu, podsetila je na njen sastanak sa premijerom Babišom u Pragu 2018. godine, zatim učestvovanje na sastanku Višegradske grupe 2019, kao i na prisustvo predsednika Aleksandra Vučića na Samitu Višegradske grupe.
Brnabićeva je istakla i da se krajem marta očekuje u Beogradu češki ministar spoljnih poslova, koji će doći sa delegacijom koju će činiti privrednici.
Podsećajući da je predsednik Vučić odlikovao češkog predsednika Miloša Zemana, Brnabićeva je rekla da se ugovara termin posete predsednika Vučića Češkoj.
Istakla je da je Češka jedan od najvećih promotera politike proširenja EU kada je u pitanju Zapadni Balkan i dodala da su već objavili platformu za njihovo predsedavanje 2022. kada će jedan od prioriteta biti upravo proširenje.
Kako je navela, dobri odnosi se reflektuju u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji, a 2020. godine trgovinska saradnja iznosila je 1,2 milijarde evra.
"Nadam se otvaranju poglavlja, imamo podršku Češke"Premijerka je izjavila da nije fer što Srbija prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa EU, te da se nada da će ova godina biti drugačija i dodala da Češka podržava evrointegracije Srbije.
Upitana da li ju je češki kolega ohrabrio kada je reč o evrointegracijama i kada očekuje otvaranje novih poglavlja, Brnabićeva je rekla da je u razgovorima sa češkim partnerima na skupovima i konferencijama ohrabrena stavom Češke u vezi sa evropskim integracijama Srbije i celog Zapadnog Balkana. 
Zahvalila je Češkoj jer daje ogroman podstrek Srbiji i Zapadnom Balkanu da nastave svoj evropski put.
"Oni i redovno i brzo daju saglasnost za otvaranje svih poglavlja, za koja smo mi spremni i nemamo tu nikakvu nejasnoću. Mislim da je i Češka nezadovoljna brzinom otvaranja poglavlja ili time koliko brzo idu naše integracije", istakla je Brnabićeva.
Napomenula je da uvek polazi od sebe, odnosno da zna da i Srbija mora i zna šta treba da učini, ali da nije fer što prošle godine nije otvoreno nijedno poglavlje.
Zahvalila je i evropskom komesaru Oliveru Varheljiju na pomoći, kao i pojedinim zemljama članicama, poput Francuske, koja je predložila novu metodologiju, koja će, ako bude primenjena, pomoći da sve zemlje Zapadnog Balkana idu brže ka EU.
Babiš: Za Češku značajna iskustva Srbije u borbi protiv kovidaPremijer Češke Andrej Babiš ocenio je da su odnosi dve zemlje dugoročni i prijateljski, i istakao da je na današnjem sastanku sa Anom Brnabić razgovarao o sistemu vakcinisanja u Srbiji, iskustvima srpskih prijatelja u borbi protiv kovida 19 što je, kako je naveo, od izuzetnog značaja za ekspertski tim koji je u Beograd došao s njim.
Babiš je istakao da je od izuzetne važnosti što su uspeli da dobiju informacije i steknu neku predstavu o tome kako izgleda sistem vakcinacije u Srbiji.
"Najbitnija tema našeg sastanka bila je vakcinacija. Srbija je vakcinisala više od pola miliona ljudi, druga je u Evropi po tome i sedma u svetu. Dnevno se ovde 30 do 40.000 ljudi vakciniše i očekuje se da će se taj broj povećati jer počinje davanje druge doze vakcine", naveo je Babiš.
Dodao je da je Srbija naručila četiri miliona "Sinofarmove" vakcine, koja je popularna u Srbiji, jer se isporučuje zajedno s iglom, što je praktično, kao i dva miliona vakcina iz Rusije. "Za nas je interesantno to da građani imaju mogućnost da biraju između te dve i 'Fajzerove' vakcine", rekao je Babiš.
Prema njegovim rečima, na sastanku je razgovarano i o ekonomskim odnosima. U tom smislu, ističe da međusobna trgovinska razmena u zadnjih 10 godina raste, kao i da je 2019. godine iznosi 1,2 milijarde evra.
Istakao je i da je Srbija dugoročno važan partner Češke i da podržavaju Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU.
"Podrška članstvu Srbije u EU i u Šengenu"Češka podržava članstvo Srbije u Evropskoj uniji, kao i njeno učlanjenje u Šengenski prostor, izjavio je Babiš.
Rekao je da je pristupanje Srbije EU izuzetno složena tema koja traje dugo, te dodao da on lično ne razume, što je, kaže, govorio i u Savetu EU – zašto EU nema jasan plan što se tiče Šengena.
"To je vezano za nelegalne migracije. Ovde su četiri zemlje koje bi trebalo da budu sastavni deo Šengena. Nelegalne migracije su problem", rekao je Babiš.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.