BiH preti epidemija zaraznih bolesti

Izvor: B92, 09.Okt.2022, 20:54

BiH preti epidemija zaraznih bolesti

Sarajevo -- Boginje, rubeole, zauške, difterija i veliki kašalj bolesti su čija epidemija preti Bosni i Hercegovini ako ne bude povećana vakcinacija stanovništva.

Procepljenost stanovništva u nekim delovima BiH pala je ispod 30 posto, odnosno do nivoa koji ugrožava imunitet, piše zagrebački Večernji llist, u izdanju za BiH.

Dr. Jasmina Brkić-Džambić, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona kaže da se na prostoru BiH vakcine primaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv 10 zaraznih bolesti. Obavezna vakcinacija dece je protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, hemofilusa, gripa tipa B, hepatitisa B, ospica, rubeole i zauški.

Lekari upozoravaju da je neophodno menjati svest i tako povećati broj vakcinisanih.

"Potrebna je multisektorska saradnja, u koju će biti uključeni zdravstveni radnici, mediji i roditelji, kako bi se radilo na podizanju svesti o dobrobiti vakcine i samim tim povećao postotak vakcinisane dece i sprečila pojava epidemija", rekla je Brkić-Džambić.

Istakla je činjenicu da je BiH zemlja koja u prograu obaveznih vakcina ima one koja štite od 10 zaraznih bolesti i sve su besplatne.

To, kaže doktorka, u ovim vremenima za roditelje predstavlja veliko olakšanje u zaštiti i unapređenju zdravlja dece.

Podsetila je na činjenicu da je broj mališana vakcinisanih MRP vakcinom u BiH ispod zadovoljavajućeg nivoa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.