Bebac traži besplatne vakcine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2015, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bebac" traži besplatne vakcine

Roditeljski portal "Bebac"  iz Novog Sada oštro je danas kritikovao ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara i zatražio od njega da uredi oblast vakcinacije dece u Srbiji i da vakcine budu besplatne za svu decu. Izmenama i dopunama Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima definisan je 1. januara ove godine kao početak primene kombinovane petovalentne vakcine u primovakcinaciji dece od navršena dva meseca života, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja, koje navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je potpuno jasno da nema govora o bilo kakvoj diskriminaciji dece.

Zbog odluke da petovalentna vakcina "pentaksim" i "infanriks" budu besplatne samo za decu rođenu posle 1. novembra 2014. godine, ispaštaju roditelji čija su deca vakcinaciju već započela jednom od ove dve vakcine, a sad tu vakcinu ne mogu ni da kupe u apotekama, jer je nema dovoljno u prodaji, naveo je "Bebac" u otvorenom pismu Lončaru.

Dodaje se da nestašicu petovalentnih vakcina sada koriste farmaceuti, "naplaćujući roditeljima po duplo višim cenama ono malo cepiva što je ostalo".

"Dozvolili ste da se u zemlji trguje dečijim zdravljem i dopustili da se nagađa šta je najbolje za zdravlje deteta. Umesto da imate jasnu strategiju i pokažete odgovornost i ozbiljnost kada je u pitanju zdravlje dece i organizujete da program obavezne vakcinacije funkcioniše nesmetano, vi ste zapretili roditeljima kaznom od 50.000 dinara ako svoje dete ne vakcinišu", naveo je "Bebac".

"Bebac" je poručio ministru Lončaru da je njegova obaveza da obezbedi da petovalentna vakcina bude besplatna za svu decu, jer, kada je zdravlje najmlađih u pitanju, nema mesta diskriminaciji.

Ministarstvo zdravlja: Nema govora o diskriminaciji dece

Ministarstvo precizira da zakonski i podzakonski akti nisu predviđali primenu kombinovane petovalentne vakcine pre januara 2015. godine, niti se ona mogla planirati i nabavljati centralizovanim putem o trošku RFZO.

Precizira se i da se deca koja su rođena nakon 1. novembra prošle godine i navršavaju dva meseca u januaru 2015. godine vakcinišu kombinovanom vakcinom (Pentaxim) i da se deca koja su rođena pre novembra 2014. godine, a nisu započela imunizaciju iz nemedicisnkih razloga, vakcinšu DTP, OPV i Hib vakcinama tokom 2014. godine.

Prema tome, reč je isključivo o poštovanju važeće zakonske regulative koja predviđa obaveznu vakcinaciju lica određenog uzrasta određenim vrstama vakcina, navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, iz svega navedenog potpuno je jasno da nema govora o bilo kakvoj diskriminaciji dece.

Dodaje se i da se, nažalost, trenutne okolnosti nedostupnosti Pentaxim vakcine u nekim zdravstvenim ustanovama u nekim okruzima nisu mogle predvideti, a posledica su nemogućnosti proizvođača da isporuči ugovorenu količinu vakcine.

"Ulažu se maksimalni napori da se situacija reši u najskorije vreme" istaknuto je u saopštenju.

Ministarstvo navodi i da, kada se ima u vidu trenutna epidemiološka situacija bolesti protiv kojih se vrši imunizacija Pentaxim vakcinom, privremeno odlaganje otpočinjanja imunizacije ne predstavlja rizik po zdravlje dece i ne treba da brine roditelje.

Podseća se i da Zakon o pravima pacijenata definiše da ''pacijent ima pravo da slobodno odlučuje o svemu što se tiče njegovog života i zdravlja, a u ovom slučaju roditelj ili staratelj deteta, osim u slučajevima kada to direktno ugrožava život i zdravlje drugih lica".

Navodi se i da je, ako roditelj ili staratelj ne sprovede mere propisane zakonom i ne postupi po izvršnom rešenju, sanitarni inspektor dužan da podnese zahtev Prekršajnom sudu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bebac:Vakcine treba da budu besplatne za svu decu

Izvor: Studio B, 29.Jan.2015

Roditeljski portal Bebac (www.bebac.com) iz Novog Sada oštro je danas kritikovao ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, zatražio od njega da uredi oblast vakcinacije dece u Srbiji i da vakcine budu besplatne za svu decu...Zbog odluke da petovalentna vakcina "pentaksim" i "infanriks" budu besplatne...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.