Izvor: RTS, 15.Jan.2021, 08:42

Bajden predstavio plan za borbu protiv pandemije

Novoizabrani predsednik Džozef Bajden predstavio je sveobuhvatan plan za borbu protiv pandemije koronavirusa u SAD, koji uključuje masovno povećavanje testiranja kako bi došlo do ponovnog otvaranja škola, otvaranje više radnih mesta u zdravstvu i ulaganje milijardi dolara u nacionalnu kampanju vakcinacije protiv kovida 19.
Prema planu, o kojem bi Džozef Bajden trebalo detaljno da govori večeras iz svog tranzicionog sedišta u Vilmingtonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u državi Delaver, biće uloženo 20 milijardi dolara u nacionalni program vakcinacije u partnerstvu sa državama, pokrajinama, plemenima i teritorijama.

"Kriza duboke ljudske patnje nam je pred očima i nema vremena za gubljenje. Moramo da stupimo u akciju i to odmah", rekao je Bajden tokom obraćanja iz Delavera u udarnom televizijskom terminu.
Tempo vakcinacija ide mnogo sporije nego što su se američki zvaničnici nadali, a države za sporo uvođenje krive nedostatak finansiranja i nedoslednu komunikaciju savezne vlade.
Kao jedan od ciljeva navodi se i priključivanje međunarodnim naporima da se zaustavi kovid, a Si-En-Bi-Si podseća da je Bajden u prošlosti pomenuo da bi vratio SAD u Svetsku zdravstvenu organizaciju iz koje je istupio predsednik Tramp prošle godine. 
Si-En-Bi-Si navodi da plan predviđa i finansiranje 100.000 novih radnih mesta u javnom zdravstvu, kao i identifikovanje i istraživanje sojeva kovida u nastajanju i ulaganju u nove tretmane.
Planira se takođe da se zaštite ranjive grupe, zdravstveni radnici i povećanje zaliha rukavica, maski i druge medicinske opreme.
Prema Bajdenovom planu, moratorijumi na oduzimanje kuća i iseljavanje trebalo bi da se produže do septembra i obuhvate i sredstva za plaćanje stanarine i pomoć u plaćanju komunalija. 
Čekovi za porodice trebalo bi da budu 1.400 dolara po osobi, pored već isporučenih 600 dolara po osobi koje su Amerikanci dobili iz prošlog paketa pomoći, koji je Kongres usvojio. Dodatno osiuguranje za nezaposlene takođe bi se povećalo sa 300 na 400 dolara nedeljno i produžilo do septembra. 
Novoizabrani predsednik takođe je pozvao Kongres da podigne minimalnu cenu rada na 15 dolara na sat, a paket bi trebalo da obuhvati i pomoć za borbu protiv gladi.
"Ako investiramo sada - smelo, pametno, sa nepokolebljivim fokusom na američke radnike i porodice - ojačaćemo svoju ekonomiju, smanjiti nejednakost i povesti dugoročnu finansijsku stabilnost nacije najodrživijim putem", rekao je Bajden. 
Plan predviđa još i 170 milijardi dolara za ponovno otvaranje škola i univerziteta, prenosi Si-En-Bi-Si.
"Znam da sve ono što sam sad opisao nije jeftino, ali ukoliko to ne uradimo, koštaće nas i više", rekao je Bajden dodajući da ekonomisti, finansijske institucije i banke na Vol stritu podržavaju potrebu za stimulusom.
Zvaničnici tima za tranziciju naveli su da će Bajdenov plan biti paket pomoći posle kojeg će uslediti još jedan sličan paket za nekoliko nedelja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.