Izvor: Luftika.rs, 03.Feb.2021, 15:48

BIRN: Za vakcinaciju u Srbiji prijavljuju se i stranci, dovoljan srpski broj mobilog

Za prijavu stranaca za vakcinaciju protiv koronavirusa preko portala eUprava u Srbiji, dovoljno je da imaju samo srpski broj mobilnog telefona, objavila je danas Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.
Portal eUprava omogućava i prijavu stranih državljana koji nemaju boravak u Srbiji, te se tako ovih dana mnogi od njih vakcinišu, dok državljani Srbije čekaju da budu pozvani, piše BIRN.
BIRN navodi da su to iskoristili mnogi državljani Severne Makedonije koji se >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << vakcinišu u gradovima na jugu Srbije, i da je vakcinacija i za njih besplatna.
Kada “nabave srpski broj telefona, prijavljuju se na portalu eUprave gde je omogućeno da se vakcinišu i stranci koji nemaju prebivališe u Srbiji. Potrebno je još samo upisati broj makedonskog ili bilo kojeg drugog važećeg pasoša. Oni koji su se vakcinisali, kažu da ih u domovima zdravlja u Srbiji niko ništa nije pitao, niti proveravao i da je procedura trajala svega par minuta”, navodi BIRN.
BIRN navodi da je pitao Vladu Srbije, Ministarstvo zdravlja i Institut “Batut” zbog čega nisu protiv korona virusa prvo vakcinisani svi prijavljeni građani Srbije.
Pitao je i zbog čega strani državljani imaju prednost, da li se vodi evidencija o broju stranaca koji su vakcinisani i koliko ih je, ali do objavljivanja teksta BIRN nije dobio odgovore ni na ta pitanja.
Dodajmo da je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek danas rekao da u Srbiji mogu da se vakcinišu strani državljani koji imaju prebivalište u našoj zemlji. Đerlek je kazao da svi strani državljani koji imaju prebivalište u Srbiji, kao i građani Srbije, mogu da se prijave preko eUprave.
“Biće pozvani prema mestu prebivališta da se vakcinišu u najbližem centru za vakcinaciju”, rekao je Đerlek.
Znate li koju vakcinu smete da primite a koju ne?

Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

BIRN: I stranci se vakcinišu u Srbiji, dovoljan im je srpski broj mobilnog

Izvor: N1 televizija, 03.Feb.2021

Za prijavu stranaca za vakcinaciju protiv koronavirusa preko portala e-Uprava u Srbiji, dovoljno je da imaju samo srpski broj mobilnog telefona, objavila je Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.