AKTUELNO: U Srbiji skoro 14.000 novoobolelih, preminulo 59 pacijenata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 07:10

AKTUELNO: U Srbiji skoro 14.000 novoobolelih, preminulo 59 pacijenata

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 13.933 novih slučajeva korona virusa među 32.933 testirane osobe. Preminulo je 59 kovid pacijenata.

Na respiratorima se trenutno nalazi 168 obolelih.

Epidemijska situacija u našoj zemlji i dalje je zabrinjavajuća. Kovid bolnice se pune, a raste i broj preminulih.

U zemlji je zabeleženprvi slučaj stelt subvarijante omikron soja, potvrđeno je RTS-u sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Virusolog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tanja Jovanović kaže da nova subvarijanta polako postaje dominantna u nekim zemljama, ali se pretpostavlja da su kliničke slike slične kao i kod prve. Vakcina štiti i od srednje teških i teških formi bolesti, ističe Jovanovićeva.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u Srbiju stigaoprvi kontingent leka protiv koronavirusa – "pakslovida".

Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek i to deset dana nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) odobrila upotrebu i promet ovog leka.

Direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator procesa imunizacije u Beogradu Zoran Bekić rekao je za RTS da zabrinjava broj osoba na bolničkom lečenju, na respiratoru i broj preminulih od korone.Vakcinacija je jedino pravo oružje protiv korone, istakao je Bekić.

Škole rade još ove nedelje, po starom, a onda počinje produženi – sretenjski raspust, da bi se koliko-toliko usporila epidemija.

11.11 - Manje kovid pacijenata u bolnici na Mišeluku

Prvi put nakon više dana smanjen je broj kovid pacijenata u Novom Sadu.

10.32 - Zlatiborski okrug: U bolnicama manje od 300 zaraženih, dnevno oko 1800 pregleda

U bolnicama Zlatiborskog okruga hospitalizovano je 283 pacijenata obolelih od kovida, a devetoro je priključeno na respiratore, saopštio je jutros Zdravstveni centar Užice.

09.46 - Ašanin: Na bolničkom lečenju blizu 4.400 obolelih, dvostruko više nego pre mesec dana

Na bolničkom lečenju u kovid bolnicama širom Srbije je blizu 4.400 obolelih, dvostruko više nego pre mesec dana. Direktor KCS-a prof. dr Milika Ašanin kaže da su u 90 odsto slučajeva hospitalizovani pacijenti stariji od 60 godina. Najavljuje da bi nova zgrada kliničkog centra početkom marta mogla da primi prve pacijente.

08.00 - Kon: Stelt se brže prenosi, izlazimo iz maksimuma

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da je stelt soj podvarijanta omikron soja korona virusa, da ima mutaciju na spajk proteinu koja mu olakšava pripajanje za ćelije i da se oko 1,5 puta lakše prenosi u odnosu na osnovni omikron soj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.