Bivši visoki zvaničnik Trampove kampanje osuđen na zatvorsku kaznu

Izvor: VOA, 17.Dec.2019, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši visoki zvaničnik Trampove kampanje osuđen na zatvorsku kaznu

Bivši visoki zvaničnik Trampove kampanje Rik Gejts, jedan od ključnih svedoka u istrazi specijalnog tužioca Roberta Malera o mešanju Rusije u američke izbore, osuđen je u utorak na 45 dana u zatvoru i tri godine uslovno. Gejts, dugogodišnji zamenik šefa Trampovog izbornog štaba 2016. godine Pola Manaforta, u februaru prošle godine izjasnio se da je kriv po optužbama za laganje Federalnom istražnom birou i kancelariji specijalnog tužioca i za zaveru protiv Sjedinjenih Država. "Želim da sudu prenesem da prihvatam potpunu odgovornost za svoje poteze koji su me doveli ovde. Veoma žalim zbog grešaka koje sam napravio", rekao je Gejts u federalnom sudu pre izricanja presude. Gejts je svedočio na suđenju Manafortu, koji je u martu ove godine osuđen na ukupno sedam i po godina zatvora po optužbama za zaveru povezanu sa njegovim lobističkim radom u Ukrajini za prorusku političku stranku i za finansijski kriminal. Takođe je svedočio na suđenju republikanskom operativcu i dugogodišnjem prijatelju predsednika Donalda Trampa, Rodžeru Stounu koji je u novembru ove godine osuđen za laganje članova Kongresa o Vikiliksu, pokušaj da utiče na svedoke, i opstrukciju istrage Odbora za obaveštajne poslove u Predstavničkom domu. Gejts se sastao sa tužiocima više od 50 puta. Federalni sudija Ejmi Berman Džekson izjavila je da, iako je uzela u ozbir njegovu ozbiljnu saradnju sa tužilaštvom, smatrala je da mora da izrekne i zatvorsku kaznu.  Rik Gejts, koji je bio na visokim pozicijama u predsednikovom predizbornom štabu i inauguracionom komitetu, jedan je od nekoliko bivših Trampovih saradnika i savetnika protiv kojih je podignuta optužnica u Malerovoj istrazi. Uz zatvorsku kaznu, moraće da plati novčanu kaznu u iznosu od 20.000 dolara, završi obaveze oko društveno-korisnog rada, i nastavi saradnju u nekoliko istraga koje još traju.   

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

TRESE SE BELA KUĆA: Trampov saradnik osuđen na 45 dana ZATVORA (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019

Priznao krivicu...Bivši saradnik u kampanji američkog predsednika Donalda Trampa Rik Gejts osuđen je danas na 45 dana zatvora, ali on će kaznu služiti povremeno tokom tri godine uslovne slobode...Savezni sudija osudio je Gejtsa, iako je istaknuto da je izvanredno sarađivao, tokom istrage specijalnog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.