Uskršnja poslanica Hočevara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskršnja poslanica Hočevara

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio je u poslanici povodom Uskrsa, da čovek nikad nije bio tako malo slobodan i sve slabiji, najčešće bez nade, uprkos tehnološkom napretku i moćima svetovne organizacije.

Da bi čovek mogao da otkrije ko je on zapravo, kakvo je njegovo dostojanstvo i šta je njegova nada, neizbežno se mora susresti s Gospodom slave, poručio je Hočevar.

Podsećajući na Rimsko carstvo i događaje od pre 2.000 godine, Hočevar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je konstatovao da je svet tog carstva "doživljavao najveću moć svetovne organizacije i spoljašnji mir, s jedne, i kao veliki sistem lišen duše, sve intenzivniju unutrašnju prazninu i neprekidno unutrašnje osipanje smisla, s druge strane".

Danas se nalazimo u sličnoj situaciji. S jedne strane neizmerno se divimo moćima organizacije, tehničkog napretka i svestranog povezivanja sveta, dok istovremeno otkrivamo kako nikada čovek nije bio tako malo slobodan, ocenio je Hočevar.

I dok sistemi jačaju, upozorio je nadbiskup, gospodar sistema - čovek, postaje sve slabiji, rob sopstvenih izuma, najčešće bez nade.

"Kakve li nam sve mogućnosti otvara Uskrs? Ko pred tim čudom može ostati ravnodušan, ko se ne raduje, ne kliče od radosti? Svima neka je srećan Uskrs i blagoslovljena nada koju nam donosi Gospod slave", poručio je Hočevar.

"Slavimo Uskrs jer nam Gospod slave daruje svoga Duha, u čijoj snazi tek možemo pravilno prosuđivati i u celini otkrivati tajnu čoveka i tajnu Boga. Samo tako možemo sve ono u nama i oko nas duhovno suditi i u životu pronalaziti ispravne puteve", navodi se u Hočevarovoj poslanici.

"Svima želim najdublji i neponovljivi lični susret s Uskrslim Gospodom. U istinskom slavlju susretanja - susrešćemo Gospoda slave, i samim tim ćemo kulturu nadahnjivati kao kulturu susretanja. Svaka autentična kultura plod je ovog slavlja, plod susreta s Gospodom slave, a u pravom proslavljanju Hrista, Glave Crkve, susrešćemo uvek nepodeljenu i sveobuhvatnu zajednicu Crkve, Tela Hristovog", naglasio je Hočevar.

Prema njegovim rečima, u tajni iskrenog susreta s Gospodom slave otkrićemo da smo baštinici večnosti i preobrazićemo se u ljude nade.

"Tek tada ćemo u sebi nositi istinsku sigurnost budućnosti", ocenio je Hočevar.

On je u poslanici čestitao Uskrs i "braći i sestrama, hrišćanima Istočnog obreda", koji slave nedelju dana kasnije, sa pozdravom Hristos vaskrese - vaistinu vaskrse.

Hočevar će služiti na Uskrs u 10 časova misu u Crkvi Svetog Antuna, a u 18 časova u Crkvi Krista Kralja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.