Uskrs za zapadne hrišćane

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 12.Apr.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskrs za zapadne hrišćane

Beograd, Rim -- Katolički i protestantski vernici danas obeležavaju Uskrs. Nadbiskup Stanislav Hočevar svečanu misu je služio u beogradskoj katedrali Svetog Antuna.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je danas Uskršnju misu u crkvi Svetog Antuna na Vračaru, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić. Hočevar je rekao da u ova krizna vremena moramo jedni drugima otvarati nove perspektive i mogućnosti preobraženja i u zajedništvu slediti večne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrednosti Uskrsa, najvećeg hrišćanskog praznika.

Hočevar je na misi čestitao praznik svim hrišćanima, posebno "onima koji će iduće nedelje na istočni način slaviti isti praznik".

On je vernicima SPC-a uputio tradicionalni pozdrav "Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse" i podsetio na istoriju koja sve hrišćane u Srbiji upućuje "na zajedništvo i suživot".

"Danas najavljujemo da ćemo ići putem preobraženja, a ne fiksiranja za istoriju", rekao je Hočevar i naveo da Uskrs preobražava čitav kosmos, stavlja pred nas velike ciljeve i daje smisao našeg postojanja.

Danas Uskrs slave Rimokatolička crkva i protestantske crkve, uključujući anglikansku.

Poslanica i čestitke

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar naveo je u uskršnjoj poslanici da čovek nikada nije bio tako malo slobodan, iako su ostvareni tehnički napredak i povezivanje sveta i da jedino verom u Isusa Hrista može pronaći pravi put.

"I dok sistemi jačaju, gospodar sistema, čovek, postaje sve slabiji, rob sopstvenih izuma, najčešće bez nade", naveo je Hočevar u usrkšnjoj poslanici.

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković čestitali su Uskrs beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, sveštenstvu i vernicima koji danas slave taj veliki hrišćanski praznik.

''Iskreno želim da u vremenu velikih iskušenja očuvamo vrednosti našeg društva i pronađemo put do trajne stabilnosti. Želim da praznične dane provedete u miru i radosti, u krugu svojih porodica, prijatelja i komšija '', poručio je predsednik Srbije u čestitki.

"U ime Vlade Srbije i u svoje ime, od srca Vam želim srećan ovaj najveći hrišćanski praznik sa željom da Vam u domove unese istinsku radost i veselje i da u svakom pojedincu probudi novu nadu i snagu", naveo je Cvetković u čestitki.

Misa na trgu svetog Petra

Papa Benedikt XVI pozvao je danas u uskršnjoj poruci na obnavljanje napora za mirno rešenje izraelsko-palestinskog sukoba, samo nekoliko sedmica pre nego što će, prvi put od izbora za vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve, posetiti Svetu zemlju.

Papa je uputio pozdrave preživelima u katastrofalnom zemljotresu, koji je u ponedeljak pogodio centralni deo Italije i pozvao sve koji strahuju za svoju budućnost da ne gube nadu.

"U vreme nestašice hrane u svetu ili finansijskih previranja, starih i novih oblika siromaštva... nužno je ponovo otkriti temelje za veru", rekao je papa.

Papa je jutros održao uskršnju misu pred destinama hiljada vernika okupljenim na Trgu svetog Petra u Rimu, u kojoj je poručio da je vaskrsenje Hristovo "usklik pobede, koji sve nas danas ujedinjuje".

Potom je u svom tradicionalnom obraćanju gradu Rimu i svetu (Urbi et Orbi), rekao da će prilikom posete Svetoj zemlji, od 8. do 15. maja, sa sobom poneti poruku pomirenja.

"Pomirenje - teško, ali neophodno - preduslov je za budućnost sveukupne bezbednosti i mirne koegzistencije", poručio je papa.

Papa Benedikt XVI posetiće jordansku prestonicu Aman, a zatim otići u Jerusalim i Nazaret u Izraelu i Vitlejem koji se nalazi pod palestinskom upravom.

Papina poseta dolazi u trenutku najgore krize u katoličko-jevrejskim odnosima u proteklih pola veka, posle njegove odluke da ukine ekskomunikaciju biskupu Ričardu Vilijamsonu, koji je davao više izjava u kojima negira holokaust, naveo je Rojters.

Proslava Uskrsa u Vatikanu održava se u vreme kada su misli mnogih Italijana usmerene ka žrtvama razornog zemljotresa, u kome je poginulo 293 ljudi.

Papa, koji je saopštio da uskoro planira da poseti pogođeno područje u regiji Abruco, poslao je pozdrave onima koji "trpe zbog zemljotresa".

Više hiljada ljudi koji su zbog zemljotresa ostali bez krova nad glavom obeležili su danas Uskrs, okupljajući se na misama u šatorima pretvorenim u crkvice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čovek je postao rob sopstvenih izuma

Izvor: Blic, 12.Apr.2009

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar uputio je katoličkim vernicima koji danas slave Uskrs prazničnu poslanicu poručivši da ovaj praznik uvek pruža hrišćanima mogućnost novog susreta sa dubinom života i novim mogućnostima kakve je pre više od dva milenijuma Isus svojim uskrsnućem otkrio...

Nastavak na Blic...

Zapadne crkve obeležavaju Uskrs

Izvor: RTS, 12.Apr.2009

Hrišćani koji poštuju zapadni obred slave Uskrs. Papa Benedikt XVI služio Uskršnju misu na Trgu svetog Petra u Rimu. Prazničnu misu služio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar u Crkvi Svetog Antuna na Vračaru. ..Vernici Rimokatoličke crkve i drugih zapadnih crkava obeležavaju danas Uskrs,...

Nastavak na RTS...

Uskrs po Gregorijanskom kalendaru

Izvor: 24sata, 12.Apr.2009

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar istakao je u uskršnjoj poslanici da čovek nikada nije bio tako malo slobodan, iako su ostvareni tehnički napredak i povezivanje sveta i da jedino verom u Isusa Hrista može pronaći pravi put.

Nastavak na 24sata...

U Jerusalimu proslava Uskrsa i Pashe

Izvor: NaDlanu.com, 12.Apr.2009

JERUSALIM, 12. aprila 2009. (Beta-AP) - Hrišćanski vernici danas u Jerusalimu proslavljaju Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, a Jevreji nastavljaju sa proslavom Pashe ili praznika proleća. U katoličkoj crkvi Svetog groba u Jerusalimu jutros je održana misa povodom Uskrsa po Gregorijanskom kalendaru....

Nastavak na NaDlanu.com...

Tadić na uskršnjoj misi

Izvor: Večernje novosti, 12.Apr.2009

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služio je u nedelju Uskršnju misu u crkvi Svetog Antuna na Vračaru, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.