Izvor: B92, 27.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskrs za decu ometenu u razvoju

Beograd -- Društvo "Stari grad" je i tokom praznika otvoreno za svoje štićenike, decu ometenu u razvoju, organizuju se praznične aktivnosti i druženja za sve koji požele da dođu.

Većina dece ometene u razvoju uskršnje praznike će provesti sa svojim porodicama. Društvo "Stari grad" već deset godina organizuje celodnevni boravak za svoje štićenike, kao i brojne aktivnosti sa ciljem da se prevaziđe njihova društvena izolacija. Za predstojeći praznik, farbala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se jaja i pripremana je pozorišna predstava.

Štićenici društva imaju između 14 i 50 godina. Kroz edukativne, radne i kulturne aktivnosti, razvijaju osećaj pripadnosti i međusobne podrške, a njihovi talenti dolaze do izražaja.

"U skladu sa njihovim mogućnostima, kroz igru, zabavu, razna takmičenja i proslave, vežbamo druženje, socijalnost, razumevanje, različitosti. Ovde imamo osobe sa različitim poremećajima i različitim stepenom poremećaja, a oni jači pomažu slabijima", kaže Dušan Janjanin, koordinator stručnog tima društva "Stari grad"

Proteklih dana u školi "Boško Buha" učestvovali su u "Kvizu bez granica" sa decom iz redovnih škola, kao i slabovidom i slepom decom, te pokazali da dobro poznaju sport i pobedili u igri pantomime.

"Od 1. aprila smo bili u Firenci, devet korisnika, gde smo bili gosti fakulteta umetnosti, američkog fakulteta umetnosti i grada Firence i gde smo obišli sve značajne muzeje i značajna mesta. Ali, najvažnije je da su oni učestvovali na likovnoj akademiji, gde su učili da rade i dobili diplome od njihovog direktora akademije", kaže predsednik društva "Stari grad" Dejan Kozić.

U Srbiji, osobe ometene u razvoju čine tri odsto stanovništva.

Tokom maja, u saradnji sa Ministarstvom kulture, štićenici društva "Stari grad" obići će veće gradove u Srbiji i prikazati svoje tri pozorišne predstave.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.