U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj Uskrs hladniji od Božića

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Apr.2015, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj Uskrs hladniji od Božića

Neočekivani udar zime u proleće u Srednjoj Evropi doneo je Poljacima, Česima i Slovacima klimatsku anomaliju da im Uskrs bude hladniji od Božića i uskršnje praznike sada provode masovno na skijanju.

Uskršnja Velika subota, koju danas slave milioni vernika po Gregorijanskom kalendaru, osvanula je u mnogim oblastima Poljske, Češke i Slovačke bukvalno kao bela od svežeg snega i poledice.

Poljaci >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << uzalud očekuju i rode koje se masovno vraćaju tokom marta i ovih aprilskih dana u svoja gnezda u Poljskoj, pošto su, prema rečima ornitologa, neuobičajeno privremeno prekinule let i čekaju na Balkanu, uglavnom u Bugarskoj i Rumuniji, da se vreme prolepša.

"Rodama je potrebna najmanje temperatura od 10 do 12 stepeni iznad nule. Takođe, potrebno im je za let da prestanu kiše i jak vetar. Nisu daleko. Računamo da je dovoljno dva, tri dana čim se prolepša vreme i masovno će sletati", kazao je poljskoj televitiziji TVP.info Ireneuš Kaluga.

Poljski ornitolog dodao je da iako one rode koje su već u Poljskoj imaju teškoće da nađu hranu, ipak su dovoljno snalažljive i ne treba ih prihranjivati.

Jedan poljski zemljoradnik u Varminsko-mazurskom vojvodstvu na severu našao je, međutim, originalni način da pomogne.

Zbog jedne mlade izgladnele rode koja se zabunila i stigla u Poljsku prerano, još u martu, seo je u traktor i uzorao iako još nije bilo vreme njivu da roda lakše nađe hranu.

Mase Poljaka kao i Čeha i Slovaka koriste produženi uskršnji vikenda za poslednje skijanje u ovoj godini, a uslovi na ski stazama su idealni, češki skijaši kažu čak bolji nego u januaru.

Iako su neki manji zimski centri u českim planinama već završili sezonu, sveži sneg i sloj od 80 centimetara na nekim stazama naterao ih je da ponovo otvore svoja vrata uz poruku da skijaše na stazama čeka sneg kakav su zimus mogli samo da sanjaju.

I meteorolozi u susednoj Slovačkoj obradovali su skijaše vestima "zimskim" upozorenjem na opasnost od snežnih smetova na putevima u centralnoj i severnoj Slovačkoj i na ledenu kišu na zapadu zemlje.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.