Svečane jutarnje liturgije objavljuju najveću radost

Izvor: Glas javnosti, 05.Maj.2013, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečane jutarnje liturgije objavljuju najveću radost

BEOGRAD - Vernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve slave danas Uskrs, najveći hrišćanski praznik. Proslava Vaskrsa koja je počela ponoćnim bogosluženjima u svim pravoslavnim crkvama, biće nastavljena svečanim jutarnjim liturgijama na kojima se uz molitvu i čitanje Jevanđelja objavljuje najveća radost hrišćanskog sveta.

Episkom remezijanski gospodin Andrej, služiće Vaskršnju liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od  09:00 do 11:00 časova. Liturguju će uveličati i jedan od najstarijih horova u Srbiji, „Prvo beogradsko pevačko društvo" kojim diriguje Svetlana Vilić.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus Hrist je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

 Srbi proslavljaju Vaskrs u Austriji

U svim hramovima Srpske pravoslavne crkve širom Austrije, uz prisustvo velikog broja vernika, u proslavljen je Vaskrs.

Služenju prve ponoćne praznične svete liturgije sinoć prisustvovalo je više stotina Srba u sva tri hrama srpske pravoslavne crkve u Beču.

Hramovi "Svetog Save", "Uspenija presvete Bogorodice" i "Vaskresenja hristova" u Beču bili su ispunjeni vernicima u ponoć između subote i nedelje, kada se prisustvovalo bdenju, gde su vernici pratili tradicionalni ophod oko crkve.

Slavljenje Vaskrsa počelo je jutarnjom Vaskršnjom liturgijom u nedelju na sam dan ovog velikog hrišćanskog praznika, koji predstavlja Hristovu pobedu nad smrću i vaskrsenje.

Vernicima je u hramovima širom Austrije na Vaskrs pročitana poslanica njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Nakon služenja liturgije podeljena su vaskršnja jaja, a proslavljanje Vaskrsa nastavljeno je tradicionalnim međusobnim kucanjem ofarbanim vaskršnjim jajima, pozdravljanjem "Hristos Voskrese - Vaistinu Voskrese" i prazničnim trpezama u krugu porodice.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vaskršnja arhijerejska liturgija u Zagrebu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2013

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas su na liturgijama obeležili najveći hrišćanski praznik Uskrs.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.