Izvor: Nezavisne Novine, 28.Mar.2016, 07:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šunka u savitku na zabavan način

Ovo simpatično zamotano jelo prikladno je za svaki dan, a idealno je i za uskršnje praznike ako svoju trpezu želimo učiniti još bogatijom.

1.Kupljenu kuhanu (obarenu) šunku narežite na prutiće debljine prsta.

2.Raštiku obradite na način da listove odvojite od stabljike potezom ruke. Stabljiku bacite. U loncu zakuhajte vodu, posolite i kratko blanširajte listove raštike. Nakon minute izvadite raštiku >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i stavite u hladnu vodu. Kada je hladna ocijedite je i osušite na kuhinjskoj krpi.

3. Gotovo lisnato tijesto stavite na pobrašnjenu hladnu i suhu podlogu. Izrežite na jednake trokutaste dijelove i rubove premazujte žumanjkom. Prutiće od šunke umotajte u listove raštike i ponovite isti potez na lisnatom tijestu. Umotajte prema sebi tako da kroz dva umotaja dobijete zapravo simpatičan savitak.

 4.Zamotano lisnato tijesto premažite žumanjcima i Vegetom. Kad potrošite svu smjesu za lisnato tijesto na papir za pečenje posložite savitke i stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C/30min.

Ovako pripremljena kuhana šunka transformirana i obučena u fino toplo lisnato tijesto nikog ne ostavlja ravnodušnim. Savici se mogu poslužiti na bilo kojoj podlozi, ali naročito dobro idu uz lagane umake bazirane na kiselom vrhnju i majonezi. Kao dodatak u umacima možete koristiti i povrće: tikvicu, krastavce svježe, mrkvu, celer, repu, rotkvicu ….

Raštiku možete nakon blanširanja kratko sotirati na maslacu i posipati vegetom radi jačeg intenzivnijeg okusa.

Savitke možete nakon što ste ih premazali žumanjkom posipati sezamom i kimom. Idu sjajno skupa s lisnatim tijestom i ostalim sastojcima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.