Strasna sedmica

Izvor: BKTV News, 09.Apr.2012, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strasna sedmica

Nedelja Velikih strasti ili Strasna sedmica počinje danas kod pravoslavnih vernika. To je poslednja nedelja pred Uskršnjim svečanostima, koja traži od hrišćana poseban strogi post da bi mogli fizički i duhovno da se pripreme za najvažniji događaj crkvene istorije – čudo Uskrsa.
Strasna sedmica je put Gospoda u susret čovečanstvu. To je vreme, kada privremeno zaboravimo na svoje grehe, te se sećamo velike žrtve Boga. Upravo zato se svi dani Strasne nedelje u hrišćanstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << zovu Velikim.
Strasna sedmica podseća na jevanđeoske događaje, koji su se desili  nedelju dana pre raspeća i vaskrsnuća Gospoda. Juda izdaje Hrista u sredu Strasne sedmice. Gospod vrši  Tajnu večeru i pričešćuje sve apostole, među njima i Judu, zatim odlazi u Getsimanski vrt i moli se sve do krvavog znoja. Tamo dolazi straža i odvodi Hrista Prvosvešteniku, a zatim Pontiju Pilatu. Pontij Pilat predaje Ga  mučenju i Golgoti. Na Krstu Gospod umire.  Posle toga ga sahranjuju u pećini. Sve te događaje pominjemo u vreme Strasne sedmice. I zajedno s Hristom idemo strasnim putem.
Najsvečaniji i najtužniji su za vernike poslednji dani sedmice. Velikog četvrtka bogosluženja su posvećena četirima najvažnijim jevanđeoskim događajima: Tajnoj večeri, kada je Gospod uveo tajnu Svetog pričešća, pranju nogu učenika od strane Gospoda u znak najveće smernosti i ljubavi prema njima, molitvi Spasa u Getsimanskom vrtu i izdaji Jude.
Na dan Velikog petka se sećamo smrtne presude, stradanja na krstu i smrti Spasa. Subota je dan sahrane Isusa Hrista,  nalaženje njegovog tela u grobu, silazak dušom u had da bi tamo proglasio pobedu nad smrću i oslobodio duše,  koje su s verom čekale Njegov dolazak.

Velike subote, uoči pravoslavnog Uskrsa, u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnja silazi Blagodatna vatra. Svake godine hiljade hrišćana  različitih konfesija iz mnogih zemalja teže da dođu u Jerusalim da bi svojim očima videli to čudo.  Palenje sveća od čudotvorne vatre je znak početka Uskršnjih svečanosti.
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.