Izvor: B92, 02.Apr.2010, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RRA: Bez oglasa stranaka za Uskrs

Beograd -- Ove godine povećan broj zahteva političkih stranaka da na televizijama čestitaju Uskrs. RRA zabranila takve oglase.

Ove godine povećan je broj zahteva političkih stranaka da na srpskim televizijama svojim biračima čestitaju Uskrs. U Republičkoj radio-difuznoj agenciji (RRA) kažu da je njihovo upozorenje da strankama nije dozvoljeno da u formi plaćenog oglasa čestitaju verske praznike u stvari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovor na pitanje koje su agenciji uputile lokalne televizije.

Političke stranke ovog Uskrsa tražile su minut više kako bi na lokalnim televizijama biračima čestitale praznik.

Iz RRA je stigao odgovor da je političarima zabranjeno da na elektronskim medijima plaćaju verske čestitke.

"Reč je o tome da je ove godine povećano intersovanje za čestitanje Usksra i takva odluka je odgovor na pitanje”, kaže portparol RRA Srboljub Bogdanović.

U RRA kažu i da emiteri sami odlučuju da li će u okviru informativnog programa emitovati čestitku nekog ministra ili stranačkog funkcionera.

Vesna Marjanović iz DS-a, inače predsednica Skupštinskog odbora za kulturu i informisanje, kaže da demokratama takva odluka ne smeta i da podjednako važi i za vlast i za opoziciju.

"To ne znači da stranke ne mogu da izdaju saopštenje i čestitaju praznik, a onda je pitanje uređivačke politike kuće da li će saopštenje da objavi ili ne. Dakle, ako ministar ili predstavnik opozicione stranke bude imao aktivnost mogu da budu prikazani u dnevniku samo ne kao reklama ili plaćeni termin”, kaže Marjanovićeva.

Medjutim, lider Nove Srbije Velimir Ilić optužuje vlast da opoziciji otima medijski prostor.

Ostatak opozicije ima drugačije primedbe. Radikali smatraju da Agencija ne dozvoljava političarima da čestitanjem velikih praznika, pogotovo građanima drugih veroispovesti, doprinose smanjenju tenzija. U DSS-u ne smatraju da verske čestitke mogu da štete medijskom prostoru Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.