Pravoslavni vernici slave Uskrs

Izvor: B92, Beta, 19.Apr.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravoslavni vernici slave Uskrs

Beograd -- Dvesta miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta slavi Uskrs. Najveći hrišćanski praznik obeležen i u Srbiji.

Pravoslavne crkve i vernici danas obeležavaju Uskrs, najsvečaniji praznik za hrišćane. Uskrs označava pobedu vere i života nad smrću. Proslava Uskrsa počela je ponoćnim bogosluženjima u svim pravoslavnim crkvama u Srbiji, a u Sabornoj crkvi u Beogradu episkop hvostanski Atanasije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << služio je jutarnju uskršnju liturgiju.

U crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu, uskršnjoj službi prisustvovalo je nekoliko stotina vernika. Ovaj hrišćanski praznik provešće u krugu porodice.

U Beogradskoj Skadarliji je na Uskrs obeležen početak letnje sezone.

Lepo vreme za Uskrs mnoge Beograđane izmamilo je na ulice.

U okviru Dana Beograda, Skadarlija se na par sati pretvorila u pravi karneval. Tome su se najviše obradovali najmlađi.

Uskrs za njih, kako kažu, znači nešto veliko, lepo, šareno i veselo.

"Meni je to lepo zato što se farbaju jaja, tako kucamo se i eto, zato mi je lep Uskrs zato što se frabaju jaja i ima mnogo šarenih jaja", "Znači mi nešto veliko, ove godine, nešto najlepše", "Dobio sam poklon od moje sestre čokoladne zeke i tako dalje", kažu deca koja su došla u Skadarliju.

I deca iz beogradskog Svratišta bila su vredna.

U zamenu za simboličan dobrovoljni prilog, prolaznici su sa sobom mogli da ponesu jaja koja su mališani ofarbali i ukrasili na Veliki petak.

"Deca su bila oduševljena. Mi smo ta jaja ovde doneli i sada ih delimo građanima, tako da to je naš doprinos za Dane Beograda i nadam se doprinos svih građana koji će nekim dobrovoljnim prilogom za uzvrat dobiti jaja, a taj prilog će se koristiti za svrhe poboljšanja programa dece koja dolaze u Svratište", kaže koordinatorka Svratišta za decu ulice Mila Muškinja.

Sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom, članom Gradskog veća Darkom Božićem i predsednikom Skupštine Beograda Aleksandrom Antićem na Uskrs se razgovaralo o budućoj saradnji grada i Svratišta.

Najvažniji hrišćanski praznik

Poglavar Srpske pravoslavne crkve partrijarh Pavle ocenio je u Uskršnjoj poslanici da je naše doba suočeno sa materijalnom krizom, ali da je još prisutnija kriza morala i karaktera.

Poslanica, koju je u Patrijaršiji pročitao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, posebno je, kako se navodi, upućena vernicima na Kosovu, kao i vernicima na svim kontinentima gde pravoslavni hrišćani proslavljaju Uskrs.

Uskrs je najvažniji praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Hristovo iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu, u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom je vaskrsao.

Liturgija u Sabornoj crkvi

U Sabornoj crkvi u Beogradu episkop hvostanski Atanasije služio je jutarnju uskršnju liturgiju, dok je u Hramu svetog Save na Vračaru mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio ponoćnu vaskršnju liturguju na kojoj je pročitao Poslanicu patrijarha Pavla i arhijereja SPC.

Na prvom Vaseljenskom saboru, u Nikeji 325. godine, odlučeno je da se Uskrs svuda praznuje istog dana, posto se ispune tri uslova: posle prolećne ravnodnevice, prve nedelje posle jevrejske Pashe i posle prvog punog meseca.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može "pasti" u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena.

Za Uskrs se jaja boje crveno i drugim jarkim bojama i poklanjaju prijateljima. Jaje ima simboličko značenje jer se iz njega rađa život.

Tradicionalna manifestacija u Mokrinu

Stevan Prodanov pobednik je u kucanju uskršnim jajima u Mokrinu, nedaleko od Kikinde.

Ovo svetsko prvenstvo u kucanju uskršnjim jajima održava se svakog Uskrsa, već 19 godina.

Stevan Prodanov uspeo je, po drugi put, da ponese titulu svetskog prvaka u kucanju uskršnjim jajima.

Pobedničko jaje birao je tri meseca, tačnije od Nove godine i kaže, što je starija kokoška to je tvrđe jaje.

"Ove godine u mom dvorištu našao sam pobedničko jaje. Jaja biramo tako što ih kucamo o zube i tako znamo koje je najtvrđe", kaže Prodanov.

Stevin otac Miodrag je višestruki šampion svetskog takmičenja. On kaže da se ove godine povukao iz takmičenja, kako bi mlađi dobili šansu i dodaje da su njegovom sinu potrebne još dve titule kako bi ga pretekao na rang listi.

U Mokrinu se od 1991. godine ovo takmičenje održava se svake godine, a motiv za organizaciju takmičenja je želja da se vidi ko je najbolji u kucanju jajima, ali i da se očuva tradicija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hristos vaskrese!

Izvor: Mondo, 18.Apr.2009, 16:37

Hrišćanski vernici danas slave Uskrs, najsvečaniji praznik pravoslavne hrišćanske crkve.

Nastavak na Mondo...

Jutarnja služba u Sabornoj crkvi, ponoćna u Hramu sv. Save

Izvor: NaDlanu.com, 19.Apr.2009

BEOGRAD, 19. aprila 2009. (Beta) - U Sabornoj crkvi u Beogradu episkop hvostanski Atanasije služio je u nedelju na Uskrs jutarnju liturgiju, dok je u Hramu svetog Save na Vračaru mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio ponoćnu vaskršnju liturguju na kojoj je pročitao Poslanicu patrijarha...

Nastavak na NaDlanu.com...

Liturgije služili mitropolit Amfilohije i episkop Atanasije

Izvor: Kurir, 19.Apr.2009

BEOGRAD, 19. aprila (Tanjug) - Vaskršnje liturgije u Beogradu služili su danas, u ime poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Pavla, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop hvostanski Atanasije sa sveštenstvom beogradskih hramova. Ponoćnu arhijerejsku liturgiju u Spomen-hramu...

Nastavak na Kurir...

Amfilohije traži od države da se ne meša u život crkve

Izvor: Blic, 19.Apr.2009

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je danas da Srpska pravoslavna crkva (SPC) poštuje Crnu Goru i državne organe, ali da se odnos pojedinih državnih organa prema crkvi poslednjih godina promenio "na gore".....U intervjuu podgoričkim Vijestima, Amfilohije je kao primere za to naveo...

Nastavak na Blic...

Vernici pravoslavne vere u Hrvatskoj proslavili Uskrs

Izvor: Kurir, 19.Apr.2009

ZAGREB, 19. aprila 2009. (Beta) - Hrišćani pravoslavne vere u čitavoj su Hrvatskoj danas svečano proslavili Uskrs, a centralnu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja Gospodinova u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović. Mitropolit je liturgiju služio sa sveštenicima...

Nastavak na Kurir...

Obeležen Uskrs širom sveta

Izvor: RTS, 19.Apr.2009

Pravoslavni hrišćani širom sveta proslavili najveći hrišćanski praznik. Oko 40.000 vernika okupilo se ispred Crkve Groba Gospodnjeg u Jerusalimu kako bi prisustvovalo silasku Blagodatnog ognja. Uskršnje službe u Gruziji, Rumuniji, Egiptu, Siriji, Španiji. Sveta vatra prvi put na Severnom polu....

Nastavak na RTS...

Kriza morala i karaktera obeležila Uskrs 2009. godine

Izvor: 24sata, 20.Apr.2009, 02:37

Vernici Srpske pravoslavne crkve proslavili su juče Uskrs, najsvečaniji hrišćanski praznik. Patrijarh Pavle, poglavar SPC, ocenio je u Uskršnjoj poslanici da je naše doba suočeno s materijalnom krizom, ali da je još prisutnija kriza morala i karaktera. Poslanica je pročitana u svim hramovima...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.