Molitva ispred zatvora

Izvor: S media, 04.Apr.2010, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Molitva ispred zatvora

Oko 300 hrvatskih veterana okupilo se sinoć na molitvi ispred zagrebačkog zatvora Remetinec, kako bi povodom Uskrsa dali podršku svim pripadnicima hrvatskih oružanih snaga koji se nalaze u hrvatskim zatvorima i Haškom tribunalu.

Medju veteranima bio je i bivši zamenik komandanta specijalne policije Željko Sačić, koji je do skora kao osumnjičeni za zataškavanje ratnog zločina - ubistava srpskih civila u selu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Grubori kod Knina nakon "Oluje" - bio pritvoren, a sada se brani sa slobode.

On smatra da bi se za veterane trebalo formirati specijalno odelenje kao u haškom zatvoru, gde se lica u pritvoru tokom dana mogu slobodno kretati, dodavši da veteran ne bi smeli biti u istim uslovima kao i drugi zatvorenici.

Predsednik udruženja veterana Antiterorističe jedinice Lučko Josip Klem (Klemm) smatra i da bi se u ministarstvu veterana trebalo formirat posebno odelenje koje bi se bavilo veteranima koji su optuženi ili osudjeni za ratne zločine.

On i drugi veteranski aktivisti misle i da bi za veterane trebali formirati posebne sudove i posebni zatvori, da bi u sudskim većima na procesima veteranima optuženim za ratne zločine trebali biti i veterani, kao i da bi sudjenja za tu kategoriju trebala trajati što kraće.

Hrvatski sudovi i dalje mnogo više sude Srbima nego Hrvatima, iako zadnjih godine, po podacima ministarstva pravde, Hrvati čine "čak" četvrtinu onih kojima se sudi.

Osim toga, hrvatski optuženici uglavnom se brane sa slobode, a ako ih i osude, a kazne su mnogo manje nego za zločine koje su počinili Srbi, u zatvorima imaju povlašten tretman.

Veteranaska udruženja su lani, dan nakon Božića, organizovala defile gradom u znak podrške Sačiću i hrvatskim generalima, pre svega Anti Gotovini, kojima se u Hagu sudi za zločine za vreme i nakon "Oluje".

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Hrvati podržali zločince

Izvor: Glas javnosti, 05.Apr.2010, 07:06

ZAGREB - Oko 300 hrvatskih veterana okupilo se preksinoć na molitvi ispred zagrebačkog zatvora Remetinec, kako bi povodom Uskrsa dali podršku svim pripadnicima hrvatskih oružanih snaga koji se nalaze u hrvatskim zatvorima i Haškom tribunalu...Među veteranima bio je i bivši zamenik komandanta specijalne...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.