Izvor: S media, 15.Apr.2012, 02:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hristos voskrese! (VIDEO, FOTO)

Pravoslavne crkve i vernici obeležavaju Vaskrsenje Hristovo, jevanđeljski događaj kojim je pre više od dva milenijuma počela novozavetna istorija čovečanstva.

Čitanjem Uskršnje poslanice i pričešćem vernika završena je druga Uskršnja liturgija u Sabornoj crkvi u Beogradu, koju je služio patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej je poručio da je Uskrs jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << od najvećih praznika celog hrišćanstva, dodajući da on predstavlja pobedu života, istine, pravde, ljubavi i svega dobrog što nas čini sličnim Bogu.

Liturgiji su, pored velikog broja vernika, prisustvovali premijer Mirko Cvetković, zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, šef diplomatije Vuk Jeremić, generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Slavlje Vaskrsa počelo je ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima u Srbiji.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj velikog posta, a prvi mrsni zalogaj su vaskršnja jaja koja se, po tradiciji, na Veliki petak farbaju u crveno.

Uskršnju liturgiju u hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u severnom delu Kosovske Mitrovice danas je služio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Vaskršnji koncert u Hramu Svetog Save

U Hramu Svetog Save večeras će biti održan četvrti Vaskršnji koncert beogradskih horova, sa blagoslovom patrijarha Irineja.

U programu će učestvovati pet dečijih i osam horova odraslih, a religioznu poeziju govoriće dramska umetnica Tanja Bošković.

Publika će moći da prati koncert i u direktnom televizijskom prenosu na Drugom programu RTS-a, Satelitskom programu i kanalu RTS Digital, od 20 sati.

(S media)

Foto:Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.