Hrišćani u Jerusalimu obeležavaju Cveti

Izvor: Studio B, 17.Apr.2011, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrišćani u Jerusalimu obeležavaju Cveti

Praznik Cveti, koji se obeležava u spomen dolaska Isusa Hrista u Jerusalim, danas u tom gradu obeležavaju svi hrišćani.

Tim povodom generalni sekretar Svetskog saveta crkava Fikse Tvajt pozvao je hrišćane da prevaziđu međusobno nepoverenje kako bi se utvrdio stalni termin proslave Uskrsa.

Kako navodi agencija Asošiejted pres (AP), sveštenici različitih hrišćanskih denominacija obavljaju bogosluženja u Crkvi svetog groba, podignute na mestu na kome je, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << verovanju, posle smrti na krstu, sahranjen Isus Hrist.

Na današnji dan obeležava se ulazak Isusa Hrista u Jerusalim, gde je, prema Jevanđelju, dojahao na magarcu, a oni koji su ga dočekali mahali su granama palme. Obeležavanjem praznika Cveti počinje Sveta nedelja, tokom koje se obeležavaju praznici Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Hrista, i Uskrs, dan kada je on, prema hrišćanskom verovanju, vaskrsao.

Predstojeći Uskrs svi hrišćani ove godine slave istog dana, u nedelju 24. aprila, a tim povodom Tvajt je pozvao sve hrišćane da preduzmu konkretne mere kako bi se utvrdio stalni termin tog praznika. "U svetu koji pogađa siromaštvo i nasilje veoma je značajno zajedničko svedočenje raspetog i vaskrslog Hrista. Velika je radost da to slavimo ove godine istoga dana", rekao je Tvajt, a prenosi Verska inforativna agencija (VIA).

On je izrazio nadu da će tokom ove decenije hrišćani različitih denominacija prevazići međusobno nepoverenje kako bi pronašli zajedničko rešenje i napomenuo da su još 1977. godine izneti predlozi za zajednički datum Uskrsa.

Kako podseća VIA, između 2000. i 2011. godine svi hrišćani su pet puta Uskrs proslavljali istog dana i to 2001, 2004, 2007, 2010 i 2011. godine. Taj praznik će se istog dana obeležavati i 2014. i 2017. godine, pa tek 2025. i 2027. Međutim, kako ističe VIA, 2013. godine razmak između dva Uskrsa biće 36 dana.

Svetski savet crkava je ekumenska organizacija osnovana 1948. godine i sada ima 349 crkava članica: pravoslavnih, anglikanskih i protestantskih, iz 110 zemalja sveta sa ukupno 560 miliona vernika. Rimokatolička crkva, međutim, nije pristupila ovom savetu, ali s njim sarađuje po određenim pitanjima, zaključuje VIA.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.