Danas je Veliki petak za hrišćane koji poštuju Gregorijanski kalendar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2021, 14:24

Danas je Veliki petak za hrišćane koji poštuju Gregorijanski kalendar

Hrišćanski vernici koji slave Uskrs po Gregorijanskom kalendaru, obeležiće veliki praznik u nedelju, 4. aprila. Prema verovanju, Isus Hrist, sin Božiji, razapet je na krst na Veliki petak.

Na Veliki petak nema svete mise, u crkvi se održava liturgija bez muzike, u znak sećanjana Hristovo stradanje.

Žofia Sabo Dekanj, teološkinja “U subotu, kad padne mrak, počinjemo da se sećamo na vaskrsenje Hrista, pevamo, radujemo se, zajedno smo. Sećamo se toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da nas je Hrist spasio od smrti. Zajedno se radujemo što ćemo posle smrti imati beskrajini život sa njim.”

Nakon dugog posta koji simbolizuje Hristovu patnju i smrt, vernici iz crkve nose kućama blagoslovenu vodu I sami blagosiljaju hranu koja se priprema za Uskrs. U domu Senćanke Slavice Anitič u toku su pripreme za proslavu ovog praznika. Za najmlađe članove porodice spremni su pokloni.

Slavica Anitič  “Slavim i mađarski i srpski Uskrs, porodica je velika.”

“Šunka se kuva, naravno, jaja se danas kuvaju, farbaju, sa nalepnicama,bez nalepnica…”

Farbanje jaja ima posebnu simboliku, kažu etnolozi.

Agneš Nađ Abonji, etnološkinja, Gradskimuzej ”Senta”  “Tu je ljubav, vera u novi život, nov početak. To je prastari običaj”.

Uskrs je, pored Božića, dan kada se članovi porodice okupljaju, zajedno slave i jačaju porodične veze. Reči ljubav, vera i nada simbolizuju ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kako izgledaju pripreme za proslavu Uskrsa po gregorijanskom kalendaru

Izvor: RTS, 02.Apr.2021

Hrišćani koji Uskrs proslavljaju po gregorijanskom kalendaru, danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan, kada je Hristos stradao. Prema običajima, farbaju se jaja i priprema trpeza za nedelju. . Katarina i Jano Zamečnik iz Kovačice nemaju dece, ali im je kuća...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.