Crkva traži uskršnje čudo

Izvor: RTS, 09.Apr.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva traži uskršnje čudo

Predsednik Viktor Janukovič treba da se drži Božje zapovesti o milosrđu i povodom Uskrsa pomiluje Juliju Timošenko, smatraju poglavari hrišćanskih crkava Ukrajine.

Poglavari hrišćanskih crkava Ukrajine pozvali su u pismu predsednika Viktora Janukoviča da, povodom Uskrsa, pomiluje bivšu premijerku Juliju Timošenko.

Velikodostojnici zahtevaju da ona potpuno bude oslobođena od zatvorske kazne. Osim toga, traže i "radikalne i temeljne mere" države >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u oblasti ljudskih prava i sloboda, kao i sudstva, prenosi Verska informativna agencija.

Verski poglavari navode da "predsednik, koji je inače vernik, treba da se drži Božje zapovesti o milosrđu, tim pre, što je Timošenkova bila njegov protivkandidat na predsedničkim izborima", navodi se u pismu.

Pismo verskih poglavara odbila je da potpiše Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije.

Julija Timošenko (51) služi kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom 2009. godine.

Timošenkova je bila jedna od ključnih ličnosti "narandžaste revolucije" 2004. godine, a osuđena je jer je, dok je bila premijerka, sa Rusijom zaključila taj, po Ukrajinu, nepovoljan sporazum o snabdevanju gasom.

Bivša ukrajinska premijerka optužuje predsednika Viktora Janukoviča da ju je zatvorio da bi se otarasio svog glavnog političkog rivala. Zapad je, suđenje, Juliji Timošenko takođe ocenio kao politički motivisano.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.