12. godina od ubistva Ćuruvije

Izvor: B92, 10.Apr.2011, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

12. godina od ubistva Ćuruvije

Beograd -- Sutra se navršava 12 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a nalogodavci i ubice još nisu otkriveni.

Novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999, na Uskrs, u pasažu zgrade u kojoj je stanovao, u Svetogorskoj ulici, u centru Beograda.

Ubice su u u njega, s leđa, ispalile 17 metaka. Ubijen je tokom bombardovanja, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu "Politika ekspres" optužen za "priželjkivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bombi" i "izdaju".

Prijatelji, kolege i Ćuruvijina porodica veruju da ubistvo ima političku pozadinu, zbog oštrih reči i kritičkih stavova koje je taj novinar iznosio o režimu Slobodana Miloševića.

Spekulisalo se da su na listi osumnjičenih nalogodavaca nekadašnja predsednica Jugoslovenske levice Mirjana Marković, koja je u Rusiji i nije dostupna državnim oranima, bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković i šef beogradskog centra DB Milan Radonjić.

Prve konkretnije korake u rešavanju tog ubistva preduzelo je specijalno tuzilaštvo za organizovani kiminal koje je, krajem 2006. predalo sudu nalog za sprovođenje istražnih radnji.

Do sada je na zahtev specijalnog tužioca za organizovani kriminal saslušano oko 100 svedoka, među kojima su bivši pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, građani i novinari.

NUNS: Dokaz represivnog režima

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novinara Srbije pozvali su kolege i građane da se u ponedeljak 11. aprila u 12.00 pridruže porodici i prijateljima novinara Slavka Ćuruvije koji će obeležititi 12 godina od njegovog ubistva.

Godišnjica ubistva urednika i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin Slavka Ćuruvije biće obeležena u Svetogorskoj ulici, broj 35 u Beogradu, u ulazu zgrade u kojoj je on živeo i gde je ubijen 11. aprila 1999. godine.

U saopštenju, NUNS je ponovo pozvao vlast, policiju i pravosuđe da dovrše istragu, imenuju i kazne odgovorne za taj zločin i na taj način učine otklon od zločinačkog režima koji je neistomišljenike kažnjavao prekom smrću.

"Ovo političko ubistvo, izvedeno usred dana u centru Beograda, nesumnjiv je dokaz represivnosti režima Slobodana Miloševića, ali i jedna od najvećih mrlja postoktobarske Srbije koja više od decenije ubice nije izvela pred sud", ocenio je NUNS.

To udruženje podsetilo je i da porodice, kolege i prijatelji novinara Dade Vujasinović i Milana Pantića još čekaju pravdu i ocenilo da Srbija kao demokratska zemlja mora da rasvetli te zločine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.