Počeo petrovski post

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2011, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo petrovski post

BEOGRAD -

Petrovski post, koji je, po kalendaru Srpske pravoslavne crkve, jedan od četiri višednevna posta u godini, počeo je danas, a završava se 12. jula.

Post koji će ove godine trajati 21 dan, traje najmanje osam dana a najviše šest nedelja, i dužina zavisi od toga kada pada Uskrs.

Petrovski post se još naziva i apostolski, počinje prvog ponedeljka posle Duhovske nedelje i traje do praznika Svetih apostola Petra i Pavla, koji Srpska pravoslavna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crkva slavi 12. jula po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 29. juna po Julijanskom.

Ostali višednevni postovi u SPC su Božićni, Uskršnji (veliki-časni post) i Gospojinski.

Jednodnevni postovi su na Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, 11. septembra, na Krstovdan 27. septembra, na Krstovdan 18. januara - uoči Bogojavljenja.

Posti se svake srede i petka, osim tzv. trapavih sedmica.

Božićni post od šest nedelja počinje 28. novembra. On prethodi najradosnijem hrišćanskom prazniku, koji se proslavlja 7. januara. Uskršnji post, od sedam nedelja, počeo je ove godine 7. marta i završio 23. aprila.

Gospojinski post - od dve nedelje, počinje 14. i traje do 28. avgusta, do Velike Gospojine. Ceo taj post posvećen je poštovanju Presvete Bogorodice.
Pogledaj vesti o: Uskršnji post

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČEO PETROVSKI POST

Izvor: Kurir, 20.Jun.2011

BEOGRAD - Petrovski post, koji je, po kalendaru Srpske pravoslavne crkve, jedan od četiri višednevna posta u godini, počeo je danas, a završava se 11. jula. Post koji će ove godine trajati 21 dan, traje najmanje osam dana a najviše šest nedelja, i dužina..BEOGRAD - Petrovski post, koji je, po...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.