Počeo je APRIL! Prema narodnom verovanju kakav nam bude OVAJ mesec, takva će biti cela godina - ove stvari pokazuju to

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Apr.2023, 08:17

Počeo je APRIL! Prema narodnom verovanju kakav nam bude OVAJ mesec, takva će biti cela godina - ove stvari pokazuju to

Naši preci su gledali kakvo je vreme u aprilu i po tome određivali kakva će biti godina

April je mesec, koji je pored toga što je u znaku uskršnjeg posta, poseban zato što su naši stari predskazivali kakva će godina biti na osnovu vremenskih prilika tokom ovog meseca.

Kada stigne april očekuje se da je ružnom vremenu došao kraj, ali postoji verovanje da ukoliko se to ne desi i u nekom slučaju padne sneg godina neće biti rodna… >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Ako je april lep, postoji verovanje da će u maju biti ružno vreme. Aprilska kiša predstavlja blagoslov, a majska još veći zato se i kaže “April u kiši, maj u cvetu” Takođe postoji i izreka koja se koristi od davnina a to je “Mokar april, suv jun - Suv april, mokri juni”

Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu, veruje se. Posle aprilske grmljavine mraza više nema Što pre u aprilu trn iscveta, to pre u junu bude žetva.

Ako je na Blagovesti 7. aprila, sunčano to znači da će godina biti veoma rodna, a ljudi dobrog zdravlja. S druge strane ako je na Blagovesti vreme tmurno, hladno ili možda snežno jesen će biti pozna.
Pogledaj vesti o: Uskršnji post

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.