Znate li da li bi trebalo da primite vakcinu pre puta?

Izvor: Mondo, 04.Avg.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znate li da li bi trebalo da primite vakcinu pre puta?

Svake godine, 4.500 putnika obrati se za savet Ambulanti za putnike u međunarodnom saobraćaju, jer ne zna da li na zemlji odredišta postoje zarazne bolesti i na koji način da se od njih zaštiti.

"Politika" prenosi da se Ambulanti za putnike u međunarodnom saobraćaju pri Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" svake godine za savet javi oko 4.500 putnika koji planiraju put u inostranstvo, tako da u proseku njih 3.500 dobije vakcine protiv opasnih bolesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koje vrebaju u određenim područjima. Ipak, i dalje mnogi putnici ne znaju da bi pre puta trebalo dobro da se raspitaju da li na destinaciji vlada neka bolest, i da li je preporučljivo dobiti vakcinu ili uzeti neki preventivni medikament.

Oboljenja poput hepatitisa A, trbušnog tifusa i kolere mogu se preneti vodom i hranom, dok se ubodom zaraženog insekta mogu dobiti malarija, žuta gronzica, denga, krpeljski encefalitis, intimnim kontaktom i hepatitis B, HIV virus ili sida, sifilis, gonoreja, a kapljičnim putem meningokokna bolest, boginje...

Kako ističe dr Goranka Lončarević, epidemiolog i šef Odeljenja za nadzor nad vakcinama preventabilnim bolestima i imunizaciju u Institutu "Batut", u skladu sa preporukama SZO i Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom, definisane su dve vrste vakcina za putnike - obavezne i preporučene.

Obavezne su vakcine protiv žute gronzice, za zemlje gde je bolest prisutna ili države koje žele da spreče importovanje virusa, i meningokokne bolesti - tu vakcinu zahteva Saudijska Arabija za hodočasnike u Meku i Medinu. Preporučene su protiv gripa, hepatitisa A, meningokoknog meningitisa, besnila, inaktivisana protiv dečije paralize, hepatitisa B, malih boginja, zauški i rubeole (MMR), varičele, difterije i tetanusa, trbušnog tifusa... One se mogu preporučiti nakon procene rizika ali nisu obavezne za ulazak u neku zemlju.

"Poslednjih decenija značajno je povećan broj putnika koji putuje na različite destinacije srednjeg ili visokog rizika od zaraznih bolesti. Na globalnom nivou, od 1990. do 2010. broj putnika se udvostručio i nastaviće da raste oko šest procenata godišnje", rekla je dr Lončarević.

"Nameće se neophodnost primene određenih preventivnih mera zaštite od zaraznih bolesti, kako zbog lične zaštite, tako i zbog srečavanja unošenja bolesti u zemlje odredišta. Koji god da je razlog putovanja, određen stepen rizika uvek postoji. Gužve, višečasovno čekanje, naglo izmenjene navike, promene klimatske i vremenske zone, stresogeni su faktori koji za posledicu imaju smanjenje prirodne otpornosti organizma. Kod mnogih putnika, ove izmene izazivaju funkcionalne poremećaje kao što su mučnina, problemi sa varenjem, malaksalost, nesanica... Putnici u trenutku planiranja ne znaju dovoljno o zdravstvenim rizicima, najučestalijim bolestima u zemlji odredišta, niti načinima prenošenja i merama zaštite," rekla je ona.

Ambulanta za putnike u međunarodnom saobraćaju postoji već 50 godina, i radi svakog radnog dana od osam do 15 časova. Građani informacije mogu dobiti putem telefona 011/2684-566 (lokal 132).

Cene vakcina kreću se od 1.538 do 17.392 dinara, potvrda o vakcinalnom statusu košta 1,429, a međunarodni žuti karton izdaje se po ceni od 120 dinara.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.