Izvor: SrbijaZaTebe.rs, 30.Nov.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimski uslovi vožnje - na šta je potrebno obratiti pažnju

Zimska vožnja predstavlja veliki izazov i za vas i za vaš automobil. Hladno vreme na najsuroviji način testira granice mehaničkih sposobnosti vašeg automobila . Pored toga, poledica, sneg i ostali uslovi na kolovozu testiraju i vaše sposobnosti kao vozača. Zbog toga je veoma važno biti izuzetno pažljiv u toku vožnje, a vaša koncentracija mora da bude podjednako dobra kao i opšte stanje vašeg vozila.
Loša vidljivost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaZaTebe.rs << i klizav put mogu da budu itekako veliki izazov i za najiskusnije vozače . Stoga je neophodno obezbediti da vaše vozilo bude u dobrom i funkcionalnom stanju kako bi na adekvatan način moglo da se nosi sa svim poteškoćama na putu koje nastaju tokom zime.
Najveći broj saobraćajnih nesreći, prema podacima MUP-a Srbije, dešava se baš u zimskom periodu, a najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nesreća su: neprilagođena ili nepropisna brzina, psihofizičko stanje vozača, neispravnost vozila i puta, neustupanje prava prolaza, nepropisne radnje u saobraćaju . Pogledajte neke od naših saveta kako da se ponašate tokom vožnje zimi, kao i kako možete da se brinete o svom vozilu tokom ovog perioda.
Nikada ne propuštajte servisiranje svog vozila Kako bi vaš automobil bio u optimalnom i voznom stanju bez obzira kakvi su napolju vremenski uslovi važno je da redovno servisirate svoje vozilo. Svesni smo da svi vozači izbegavaju odlazak kod majstora, sve dok ne primete neki konkretan kvar. Ipak, ono što je gorka istina jeste da vrlo često kada problem tj. kvar postane vidljiv bude kasno za njegovo brzo i lagano otklanjanje.
Zbog toga, morate shvatiti da nije “šuplja priča” kada pročitate podatak da morate redovno servisirati svoje vozilo i to barem jednom godišnje kada je u pitanju malu servis i jednom u 4-5 godina kada se radi o velikom servisu . Na taj način izbeći ćete neke od najčešćih problema koji se mogu javite, pogotovo u zimskom periodu, a to su problemi sa filterima, uljem, rashladnim tečnostima, kočnicama…
Dobre kočnice su od fundamentalnog značaja za bezbednu vožnju zimi . S obzirom na to da vožnja po snegu i ledu zahteva mnogo kočenja, neophodno je pre početak zimske sezone nabaviti nove kočione pločice za bolje kočenje . Takođe, morate osigurati da nema nikakvog curenja, kao i da je nivo svih tečnosti u vozilu (posebno antifriza) na optimalnom nivou.
Prilagodite svoju vožnju uslovima na putu Zimske vremenske prilike osim velikog opreza za volanom, zahtevaju i prilagođenu brzinu kretanja uslovima na putu . Najčešće se radi o slabijoj vidljivosti, klizavom kolovozu i usporenom saobraćaju. Zimski uslovi zahtevaju punu odgovornost svakog vozača, svu moguću koncentraciju, kao i veštinu za volanom.
Važno je napomenuti da bi trebalo da izbegavate vožnju kada ste ste umorni, nervozni, neispavani, pod uticajem alkohola ili pod terapijom, koja dodatno može da utiče na smanjenu koncentraciju i vaše ispravno prosuđivanje. Pre polaska na neki duži put, obavezno se informišite i o stanju na putevima - njihovoj prohodnosti i eventualnim zastojima.
Pobrinite se da vaš akumulator ima dovoljno snage da izgura zimu Akumulator koji je savršeno funkcionisao tokom leta, apsolutno ne znači da će isto tako raditi i za vreme zime. Po hladnom vremenu i minusu motoru je mnogo teže da startuje, jer se baterija više troši . Sigurno ne želite da vas automobil izda negde na pola puta i ostavi vas da se smrzavate po hladnom vremenu i snegu. Iako vremenski uslovi ne bi smeli da vam pokvare putovanje i odmor , pokvaren automobil će to svakako uraditi. Zato je neophodno da uvek napunite svoj akumulator pre polaska na duži put i tako poštedite sebe nepotrebnog stresa.
Vodite računa o stanju pneumatika na vozilu Pored toga što su vam, prema našem zakonu, neophodne zimske gume, važno je voditi računa da one budu u dobrom stanju. Zimski pneumatici su sposobniji da ostanu fleksibilni na niskim temperaturama, što znači da mogu pružiti bolju vuču kada pokušate da zakočite ili zaustavite svoj automobil . Pritisak u gumama je takođe veoma važan, a činjenica koju svakako morate imati na umu jeste da se pri niskim temperaturama spušta i pritisak u pneumaticima (npr. sa svakim padom temperature od 10 stepeni, gubi se 0,1 bar). Iz ovog razloga je preporučljivo da uvek u zimskom periodu napumpate gume za bar 0,2 bara više nego što je to preporuka proizvođača vozila . Kada je to neophodno, obavezno koristite i lance za sneg.
Pripremajući se za zimske uslove vožnje najvažnije što svaki vozač mora da uradi jeste da prekontroliše ispravnost vozila i u otežanim uslovima u saobraćaju uvek biti posebno oprezan i pribran. Važno je napomenuti da primenom svih pomenutih saveta čuvate svoj, živote svoje porodice, kao i živote ostalih učesnika u saobraćaju.

Nastavak na SrbijaZaTebe.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaZaTebe.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaZaTebe.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.