Zimska rezervacija – jeftinije letovanje

Izvor: Politika, 26.Jan.2011, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zimska rezervacija – jeftinije letovanje

Iako su hotelski letnji aranžmani od tri do 35 odsto jeftiniji ako se sada uplate, srpski turisti imaju otpor prema planiranju letovanja pola godine unapred

 „Na pamet mi ne pada da platim odmor pola godine ranije, neću da im punim kasu, a sam Bog zna gde ću tad biti !” – glasi najčešća rečenica kad u Srbiji pomenete raniju ili zimsku rezervaciju za letovanje.

– Problem srpskih putnika je što ne znaju koliko je važan raniji buking na Zapadu, već godinama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << aktuelan. U celom savremenom svetu turisti počinju da uplaćuju letnje aranžmane već sada, znači pola godine ili bar nekoliko meseci ranije. A ovde to nije slučaj, iako su hotelski aranžmani sada tri do 35 odsto jeftiniji, kaže Mehmet Gunduz, direktor turističke agencije „1A travel”.

Po njegovim rečima, hotelijeri i ove sezone u januaru nastupaju sa znatno nižim cenama letovanja, koja osim hotela uglavnom uključuju i zimi jeftiniji avionski čarter prevoz do letnjih odredišta. Takođe, u nižoj ceni „učestvuje” i agencija, omogućujući i popust od sopstvene provizije.

– A bilans je, recimo, da četvoročlana porodica sveukupno plati letovanje znatno manje nego u maju ili junu, na vreme ga isplanira kao i svoj letnji budžet, a ima i vremena da se informiše o mestima koja obilazi na letnjem odmoru. Što je važno, ranije bukirani aranžmani se uglavnom u potpunosti isplaćuju do kraja februara, tako da do leta imaju vremena da sakupe više novca za provod i šoping, kaže Gunduz.

Ranija isplata svakako je dobra za agencije i hotelijere, ne samo zbog novca kojim pripremaju sezonu već se na osnovu nje, u celom svetu, u turizmu planiraju sezona i broj posetilaca. Za sve, dakle, privredu, turiste, agencije i hotelijere – rani buking je čist dobitak.

Stručnjaci iz oblasti turizma objašnjavaju da je popust manji kako se približava odmor, bilo da je to zimski u Dubaiju, koji je najbolje uplatiti u avgustu, ili letnji u Španiji, Grčkoj ili Turskoj, za koji je čist zgoditak uplatiti ga u oktobru kada je obično aranžman jeftiniji i 30 do 35 odsto.

Na pitanje šta se dešava kada neko ima razloga da otkaže aranžman uplaćen pre pola godine, koje najviše interesuje srpske turiste, odgovor glasi da se potpuni iznos svakako vraća svima koji imaju dokaz o vanrednoj sprečenosti, odnosno nalaze lekara o bolesti, potvrdu o smrti u porodici… U njih spadaju i poplave, zemljotresi i druge iznenadne neprilike, a novac se vraća u roku od osam dana. To je odredba Opštih uslova putovanja u Srbiji, prema Zakonu o turizmu.

Prema ovom aktu, sa kojim su putnici upoznati prilikom uplate aranžmana, određeno je i koliki procenat agencija zadržava u svim drugim prilikama. Tako, zadržava pet odsto od uplaćenog novca ako se putovanje otkaže do 45 dana a 10 procenata od 44 do mesec dana pre polaska… Ali, čak 90 odsto devet do šest dana uoči puta, a agencija putniku ne vraća ništa ukoliko iz svojih ličnih razloga koji nisu na listi opravdane sprečenosti, otkaže put u poslednjih pet dana.

Ipak, ne treba razmišljati o najgorem. Za jednu porodicu nije malo da uštedi po 50 evra ako u januaru uplati aranžman u Srbima popularnoj  Alanji, gde u hotelu „Vasa”, recimo, sedam noćenja sada po osobi košta 199 evra. Ili, u nama još nepoznatom Sitgesu nadomak Barselone, gde aranžman u hotelu od pet zvezdica sa avio prevozom sad u proseku košta 499, a u junu će već razlika biti 50 do 200 evra po uplati. I to za mesto na Kosta Doradi, odnosno Zlatnoj obali, u rangu Palma de Majorke i Ibice…Pa sad, srpski turista nek izvaga ili neka se bar upita zašto toliko o tome vode računa bogati putnicima iz zemalja Zapadne Evrope.

Mirjana Nikić

objavljeno: 26.01.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zimska rezervacija - jeftinije letovanje

Izvor: B92, 26.Jan.2011

Iako su hotelski letnji aranžmani od tri do 35 odsto jeftiniji ako se sada uplate, srpski turisti imaju otpor prema planiranju letovanja pola godine unapred..Izvor: Politika..„Na pamet mi ne pada da platim odmor pola godine ranije, neću da im punim kasu, a sam Bog zna gde ću tad biti !”...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.