Vratnjanske kapije – čudo prirode

Izvor: BeautifulSerbia.info, 10.Apr.2011, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratnjanske kapije – čudo prirode

Remek delo prirode u istočnoj Srbiji Đavolju Varoš i njene zemljane figure već odavno znamo kao čudo prirode. Odnedavno, od kako je ovo čudo prirode postiglo velihi uspeh na lestvici tj. rang listi za sedam novih svetskih čuda prirode... I onda, kada bolje razmislimo, nije Đavolja Varoš jedino čudo koje imamo. Uistinu nismo mogli, niti smo trebali kandidovati sva naša „čuda“ ali, nije zgoreg bar upoznati se sa njima...
Dakle, Vratnjanske kapije Negde u istočnoj Srbiji, tačnije na 30 km od Negotina, vekovima, po malo sklonjena od očiju sveta i turista, na obroncima planine Miroč, u klisuri reke Vratnice, u miru i naposedu manastira Vaznesenja Gospodnjeg stoji blagodet prirode. Vratnjanske kapije!
Kanjon Vratne je gorostasan i teško pristupačan. U sebi vešto krije tri kamene kapije, čudoesa prirode. U pitanju su kameni lukovi (kapije), iznad reke koji su u dalekoj prošlosti nastali urušavanjem pećina tunelskog tipa.
Prva od tri kapije tzv „Mala kapija“ nalazi se na samo 200 metara od srednjovekovnog Vaznesenjskog manastira. Dugačaka je 15 metara, široka 30 a visina njenog otvora 34 metra.
Druga ili „Velika“ kapija ima dužinu 45 metara, širinu 23, visinu 26 i dubinu svoda 30 metara, a treća odnosno „Suva kapija“ ima dužinu od 34 metra, širinu 15, visinu 20 i dubinu svoda deset metara. Ova treća je ujedno i najmanje pristupačna. Takođe, ona je i najlepša i najizazovnijija za istraživače i posetioce.
U blizini treće kapije otkrivene su tri do sada neistražene pećine. Reč je o 'pravim draguljima prirode'. Detaljna istraživanja ovih pećina tek predstoje, ali utvrđeno je, kažu speleolozi, da je pećina najbliža trećoj kapiji dugačka oko 400 metara, druga je nešto kraća ali atraktivnija, jer u sebi skriva malo jezero neobične lepote. Treća pećina je izuzetno velika i komplikovana, isprepletana brojnim hodnicima i tunelima.
Ovaj turistički lokalitet, osim samog kanjona Vratne, kamenih lukova (Vratnjanske kapije) i pećina upotpunjuju i pomenuti manastir Vaznesenja gospodnjeg (Manastir Vratna), kao i lovište sa velikim stadom muflona i krdom jelena lopatara.
Tweet
Ostavite komentar na Fejsbuku (Ukoliko želite da ostavite komentar na ovom portalu za to koristite polje na dnu stranice.
Možete da komentarišete na oba mesta)



Postavi na Fejs
Povezani tekstoviŽupska berba, AleksandrovacNiš, raskrsnica Balkana

Nastavak na BeautifulSerbia.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BeautifulSerbia.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BeautifulSerbia.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.