VIDEO: Egipat planira izgradnju Aleksandrijskog svetionika

Izvor: Radio 021, 08.Maj.2015, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Egipat planira izgradnju Aleksandrijskog svetionika

Egipatski Vrhovni savet za antikvitete odobrio je ponovnu izgradnju Aleksandrijskog svetionika, jednog od sedam čuda antičkog sveta.

Svetionik koji je izgrađen za vreme vladavine Ptolomeja 280. godine nove ere nekada je bio visok oko 137 metara i stotinama godina bio je jedna od najviših građevina na svetu. Svetionik je teško oštećen u seriji zemljotresa koji su pogodili Aleksandriju od 3. do 12. veka a konačno je uništen u 15. veku kada je egipatski sultan Mameluk Čatbej >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << odlučio da ojača odbrambene zidine Aleksandrije izgradnjom tvrđave od kamena sa svetionika koja i danas stoji.

Egipat sada, vekovima kasnije, planira izgradnju novog u blizini njegove originalne lokacije.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.