U potrazi za Titanikom

Izvor: gDestinacija.com, 27.Mar.2012, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U potrazi za Titanikom

Četiri dana nakon početka putovanja preko Atlantskog okeana, naizgled nemoguće se dogodilo: Titanik je udario u ledeni breg i potonuo kao kamen. U aprilu će biti tačno 100 godina od ove istorijske nesreće. Kako bi bilo da rekonstruišemo to putovanje - da posetimo spomenike, muzeje i znamenitosti, ali avionom? Gde da odete kako biste "pratili" Titanik? Belfast, Severna Irska Stavite Belfast na vrh liste. U gradu u kome je ovaj brod sagrađen, >> Pročitaj celu vest na sajtu gDestinacija.com << 31. marta biće otvorena fantastična izložba pod nazivom "Titanik Belfast".Sautempton, EngleskaOvaj grad na južnoj obali Engleske je bio prva luka u koju je Titanik uplovio i u njemu se nalaze dva spomenika. Jedan je podignut u čast brodskih inženjera, a drugi u čast muzičara koji nisu prestajali da sviraju ni kada je brod tonuo.Kouv, Republika IrskaU vreme Titanika ovaj grad je bio poznat pod nazivom Kvinslend. Ovaj gradić je bio poslednja luka u koju je Titanik uplovio i primio irske imigrante, pre nego što je pošao put Atlantika. U gradu se nalazi jednostavan spomenik u znak sećanja na čuveni brod kao i jedna izložba u Cobh Heritage Centru. Da biste stigli do Kouva, idite preko obližnjeg Korka ili Šenona.Halifaks, Nova Škotska, KanadaOvo je bila luka najbliža mestu gde je Titanik potonuo i mesto gde su slata tela poginulih putnika radi identifikacije. Neki eksponati, poput drvene stolice sa broda, nalaze se u Maritime muzeju, a možete posetiti i groblje na kojem je sahranjeno 150 žrtava sa Titanika; među njima se nalaze i mnogi koji nikada nisu identifikovani.Indijan Orčard, MasačusetsTitanik je u ovu luku najverovatnije uplovio kako bi pokupio dva putnika: bogatog mladića koji je boravio u prvoj klasi i jednog Irca koji je išao u treću klasu. Mesto je dom Istorijskog društva Titanika koje se nalazi u muzeju u glavnoj ulici.Vašington, D.C.U Vašington čenel parku nalazi se impozantna statua podignuta u čast svih putika "koji su dali svoje živote da bi žene i deca bili spaseni". Ona je podignuta ubrzo nakon 20. godišnjice od potonuća.Izvor: B92.net

Nastavak na gDestinacija.com...






Povezane vesti

U potrazi za Titanikom

Izvor: medio.rs, 27.Mar.2012

Četiri dana nakon početka putovanja preko Atlantskog okeana, naizgled nemoguće se dogodilo: Titanik je udario u ledeni breg i potonuo kao kamen. U aprilu će biti tačno 100 godina od ove istorijske nesreće.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta gDestinacija.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta gDestinacija.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.