U Amsterdamu otvoren Muzej prostitucije

Izvor: Prva.rs, 09.Feb.2014, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Amsterdamu otvoren Muzej prostitucije

- Muzej pod nazivom "Tajne crvenih fenjera" namenjen je onima koji žele da saznaju više o tome kako se najstarije zanimanje na svetu obavlja, a da pritom ne moraju da potraže usluge prostitutki - rekao je organizator postavke Melher de Vind.
Kao što sam sadržaj nameće, muzej je smešten u bivšoj javnoj kući, jednoj od tipično uskih amsterdamskih zgrada. 
U muzej se ulazi prolazeći pored holograma prostitutke koja želi dobrodošlicu. Eksponati pokušavaju da odrede mesto lepotica >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << noći u društvu, a kratak film upoznaje posetioce sa ljudima koji rade sa njima. Amsterdamske prostitutke iznajmljuju izloge na pola dana, obično rade smene od po 11 sati, šest dana u nedelji. Veći deo vremena provode čekajući na klijente. U slobodno vreme posećuju frizerske salone, uređuju nokte i kupuju odeću.
Ideja pokretača muzeja bila je da se dokumentuje istorija prostitucije u Amsterdamu, počev od 16. veka, kada je ovaj lučki grad bio centar trgovine začinima, preko Napoleonovih ratova, kada su prostitutke bile prvi put primorane na redovne lekarske preglede kako bi se sprečilo širenje veneričnih bolesti među vojnicima, do današnjih dana. Posebna pažnja data je periodu od 2000. godine kada je prostitucija postala legalna aktivnost na celoj teritoriji Holandije. Od tada, grad pokušava - mnogi tvrde s uspehom - da iskoreni podvodače i trgovinu ljudima.
 
Izvor: Tanjug
 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.