Turizam u Nišu – avanturističke i adrenalinske akcije

Izvor: Megafon.co, 29.Avg.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turizam u Nišu – avanturističke i adrenalinske akcije

Turizam u Nišu postaje sve razvijeniji kako idu godine, kažu ljudi specijalizovani za ovu oblast. Međutim, iako je Niš u prednosti u odnosu na druge južnjačke gradove u Srbiji zbog uređenih planinarskih staza i smerova za penjanje, avanturistički turizam i dalje nije zastupljen koliko bi mogao da bude, kažu oni.
Jelena Đorđević
Foto – Petra Nuamović

“Niš je u prednosti u odnosu na Pirot zato što ima i uređene planinarske staze, smerove >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << za penjanje. Ima sportske klubove kojima stvarno može da se pohvali. Koji su odlični i vrhunski u svojim oblastima. Samo treba jedino, eto, da se to upakuje u jedan avanturistički program koji će da se ponudi domaćim ili stranim turistima. Naravno, Niš ima mnogo više prednosti što se tiče i saobraćajnog položaja, što se tiče turističkih potencijala. Svaka destinacija ima neke svoje prednosti i mane”, pravi komparaciju Jelena Đorđević iz udruženja Avanturistička mreža iz Pirota.
“Pirot ima i Staru planinu i kanjon Jerme. Niš i Sićevačku klisuru i Suvu planinu i Svrljiške planine i pećine i puno toga još. Samo bi trebalo možda da se jačaju ta javno-privatna partnerstva. Jer smo i mi videli na našem primeru da to daje dobre rezultate. Mislimo da se samo tako može napredovati“, dodala je.
Neke od vidova adrenalinskih aktivnosti i mi smo vam predstavili na Megafonu – ulazak u Cerjanku, rafting, strelište u Malči…
Paraglajding, etno kampovi… Dejan Milošević  iz Protekte, kaže da im je cilj da ovom akcijom ujedine sve klubove koji se bave avanturističkim i adrenalinskim turizom.
Dejan Milošević
Foto – Petra Naumović

“Ovom prilikom pokušavamo da spojimo te klubove koji to rade kao svoju aktivnost, sa turističkim agencijama koje jednostavno sve to mogu da naplate i da prodaju. Samim tim, da povećamo i prilog kapitala u naš grad. Tu je od paraglajdinga, nekih etno kampova, imamo planinarske, biciklističke klubove koji sve to rade već decenijama. Agencije ako prihvate da u svoju ponudu uvrste takve vidove sporta i takve vidove turizma, onda ćemo da imamo pun pogodak.”
 
“Ono što mi očekujemo u narednom periodu, pošto je Turistička organizacija Niš to prepoznala kao prioritet u svojoj oblasti i uvrstila u plan i program za 2019. sve te aktivnosti, očekujemo da će da podrži prvo klubove. A ono što je bitno, svi ti klubovi rade i finansiraju se na osnovu donacija koje dobijaju. U celoj analizi koju smo do sad radili, Niš malo nije bio u fokusu tog aktivnog turizma”, dodaje Dejan.
Takvim avanturističkim aktivnostima se aktivira lokalno stanovništvo i na najbolji način se koriste prirodni i kulturni resursi, smatra Jelena Đorđević iz udruženja Aktivistička mreža.
Planinarenje kao osnova adrenalinskog turizma Slobodan Gejo, predsednik Planinarskog saveza grada Niša kaže da je planinarenje osnova za avanturistički i adrenalinski turizam i da je bez planinara nemoguće izvesti bilo kakvu akciju u prirodi.
Slobodan Gejo
Foto – Petra Naumović

“Bez planinara je nemoguće sprovesti bilo kakvu akciju u prirodi, jer je sve to uslovljeno nekim zakonitostima. Da li se radi o parkovima prirode koji su najatraktivniji, u stvari, za obavljanje ove vrste turizma. A da bi vas neko izveo u prirodu, on mora da bude licenciran. Vodiči i instruktori Planinarskog saveza grada Niša su svi licencirani u skladu sa Zakonom Republike Srbije, ali nažalost, turističke organizacije i ostali organizatori tih avanturističkih akcija nisu do sada bili zainteresovani za angažovanje ovog zaista impozantnog broja kvalitetnih vodiča i instuktora”, objašnjava Gejo.
Naši planinari su veoma aktivni. Oni uređuju sve staze u okolini Niša, zaključuje Gejo.
Foto – Petra Naumović

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.