Turistička manifestacija „Smederevska jesen“

Izvor: BeautifulSerbia.info, 08.Apr.2011, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turistička manifestacija „Smederevska jesen“

'Smederevska jesen' je turistička manifestacija koja se održava svake godine u mesecu septembru, u slavu grožđa i vina Smederevskog vinogorja, uz razne izložbe, parade i procesije kao i defile srednjovekovnih vitezova te sa bogatim kulturno-umetničkim programom koji se održava u nadaleko čuvenoj Smederevskoj tvrđavi, na trgovima i ulicama ovog zanimljivog grada.
Uz već pomenuti defile vitezova na konjima procesija se nastavlja prolaskom kočija sa despotom Đurđem Brankovićem i despoticom Jerinom u pratnji dvorskih dama i gospode, za kojima slede istorijske ličnosti koje su obeležile Smederevo – Karađorđe, Muharem Dizdar Guša, Branislav Nušić…
Prvi put 'Smederevska jesen'odnosno izložba grožđa i vina u Smederevu održana je davne 1888. godine na gradskom pristaništu. Trajala je nekoliko dana i ceo grad je tada bio na nogama, uz muziku i veselje što je vremenom, uz kraće pauze, preraslo u tradiciju ili, kako se to kaže modernim jezikom, kulturno-privrednu i turističku manifestaciju.
Kraći prekidi zabeleženi su samo u vreme ratova, a današnje ime manifestacije 'Smederevska jesen' ulazi u službenu upotrebu od 1961. godine. Takođe, u periodu od 1971. do 1988. godine manifestacija nije organizovana, kada ju je obnovio Turistički savez.
Manifestacija 'Smederevska jesen' jeste karnevalskog i egzibicionističkog karaktera a poenta je gostinima kao i građanima Smedereva pokazati rod i rodnu godinu - reprezentativne poljoprivredne proizvode i voće, kao i bogato istorijsko nasleđe iz vremena vladavine despota Đurđa Brankovića.
Foto: Slađana Maksimović






Postavi na Fejs
Tweet
Povezani tekstoviGradski trg, SmederevoŠumadija, srce Srbije

Nastavak na BeautifulSerbia.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BeautifulSerbia.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BeautifulSerbia.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.