Turisti vraćaju ukleto kamenje ukradeno iz Pompeje

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2015, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti vraćaju "ukleto" kamenje ukradeno iz Pompeje

Hiljade turista koji posete Pompeju, kući nose divne uspomene s putovanja. Međutim, ima i onih koji požele neki "suvenir".

Neki od posetilaca koji su u džepove ugurali komade jednog od najvažnijih arheloških nalazišta vratio ih je, tvrdeći da su "ukleti". Jedan čovek iz Latinske Amerike tvrdio je da je njegova porodica doživela "traumu za traumom", nakon što je uzeo komad kamena iz Pompeje.

Masimo Osana, nadzornik ovog arheološkog nalazišta, kaže da je primio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na stotine paketa iz celog sveta u kojim se nalazi slično kamenje, obično uz pisma u kojima je objašnjeno da donose nesreću. Nazad su poslati delovi amfore, komadi fresaka i male statue.

Jedna Kanađanka koja je uzela dekorativnu pločicu od terakote dok je bila na medenom mesecu sedamdesetih godina prošlog veka, napisala je pismo u kom traži oproštaj zbog "greške koju je počinila u mladosti".

"Prokletstvo Pompeje" je stari mit o tome da je erupcija Vezuva 79. godine bila kazna bogova, zato što su legionari uništili svete zgrade. "Ljudi su ponovo počeli da veruju u tu priču. Čak nam i pravi lopovi vraćaju plen iz Pompeje", kaže Osana.

Tako je u drevni grad vraćena čak i bronzana statua ukradena 1987. U pratećem pismu, kradljivac je objasnio da je ta relikvija donela "prokletstvo za celu porodicu". Osana kaže da je takvih primera toliko da planira da organizuje izložbu svih pisama koje je dobio i to pod nazivom: "Šta sam poneo iz Pompeje".

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.