Turisti u Srbiji: Odakle dolaze, šta posećuju

Izvor: Mondo, 16.Apr.2016, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti u Srbiji: Odakle dolaze, šta posećuju

U prva dva meseca ove godine u Srbiji je boravilo 317.187 turista, što je za 18 odsto više u odnosu na period januar-februar 2015. godine. Evo odakle dolaze, šta u Srbiji posećuju...

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock Zlatibor

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od tog broja 184.247 čine domaći turisti (14 odsto više), a strani 132.940 (22 odsto više).

U februaru 2016. godine, u odnosu na februar 2015. godine, broj dolazaka turista veći >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je za 26,9 odsto, a broj noćenja veći je za 39,5 odsto. U februaru 2016. godine, u odnosu na februar 2015. godine, broj noćenja domaćih turista veći je za 46 odsto, a broj noćenja stranih turista veći je za 26 odsto.

U periodu januar-februar 2016. godine ostvareno je 20 odsto više noćenja u odnosu na period januar-februar 2015. godine. Domaći turisti ostvarili su 675.804 noćenja, a strani 345.469.

Domaći gosti su najviše boravili u planinskim mestima, zatim u banjama. Gosti iz inostranstva najviše su boravili u Beogradu, ali i u planinskim mestima.

Od izabranih turističkih mesta, mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći turisti u prva dva meseca ove godine najviše boravili na Kopaoniku, zatim slede Zlatibor, Tara, Beograd... Strani turisti su najviše vremena proveli u Beogradu, zatim slede Kopaonik, Novi Sad, Zlatibor, Stara planina...

Najveći broj noćenja u periodu januar-februar 2016. godine ostvarili su turisti iz Crne Gore (38.416 noćenja, što je za 25 odsto više u poređenju sa periodom januar-februar 2015. godine), zatim slede turisti iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Rusije.

Direktorka TOS-a Marija Labović rekla je da su ostvareni odlični rezultati zahvaljujući dobroj promotivnoj kampanji. Ona je navela da porastu broja turista i unapređenju imidža zemlje doprinose brojne manifestacije, koje su planirane i u narednom periodu.

Labović je dodala da se nada da će cela 2016. godina biti uspešna kao i prva dva meseca što se tiče dolazaka turista.

Ona je kazala da u maju "startuje" i karavan TOS-a "Moja Srbija" u okviru koga će se obići 14 gradova u zemlji.

"Ovo je deo godine kada smo više okrenuti domaćim turistima i vidimo veliko interesovanje da odmor provedu u zemlji. To pokazuje i broj izdatih vaučera do sada", rekla je Labović.

Ona je navela da je izdato i 12.000 vaučera za boravak u nekom od turističkih mesta u zemlji do sada.

"To daje dobar vetar u leđa i pokazuje da će ove godine biti dosta domaćih turista koji će odmor provesti u Srbiji", rekla je Labović.

Ona je istakla i da je u 2015. zabeleženo povećanje deviznog priliva od turizma za 10 odsto u odnosu na godinu ranije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.