Top 4 znamenitosti Beograda

Izvor: SrbijaZaTebe.rs, 22.Mar.2019, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top 4 znamenitosti Beograda

Beograd, kao srpska prestonica ima bogatu tradiciju koja je interesantna kako stručnjacima koji se bave određenim fenomenima u gradu, tako i običnim posetiocima. Kulturno bogatstvo ogleda se kroz niz utvrđenja, spomenika, ali i prirodnih resursa koji su unapređeni u turističke svrhe. Duh ranijih društvenih epoha i danas živi, prilagođenih savremenom svetu. Predstavićemo vam nezaobilazne fenomene koje su manje ili više dostupni svim građanima.
Vinča - Belo Brdo Na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaZaTebe.rs << prostoru Beograda otkiveno je najstarije praistorijsko naselje u Srbiji koje je jedno od najbitnijih neolitskih lokaliteta Evrope. Vinča – Belo Brdo nalazi se na obali Dunava i od velike je istorijske vrednosti, jer su ispod njene površine pronađeni ostaci drevnih civilizacija iz neolita, eneolita, bronzanog doba, ali i kulture gvozdenog doba, antičke i vizantijske epohe. Ukoliko ste ljubitelj istorije i arheologije nemojte propustiti ovu destinaciju, jer na osnovu iskopavanja grobnica i njihovog detaljnog proučavanja, Vinča predstavlja podjednako bitnu znamenitost poput otkivanja Etrurskih grobnica i njihovih gradova mrtvih.
Kalemegdanska tvrđava Kalemegdan je simbol Beograda, jer se nalazi u strogom centru grada, sa kojeg se vidi ušće Save i Dunava. Svako ko je bio u glavnom gradu morao ga je, hteo - ne hteo, posetiti. Ali Kalemegdanska tvrđava krije niz urbanih legendi i veruje se da nije u potpunosti istražena zbog kompleksnosti njene gradnje. O imaginaciji koju izaziva Kalemegdan snimani su i filmovi, misterije na našim prostorima, kao što je Lavirint. Deli se na Gornji i Donji grad, a neki delovi su dostupni turistima koji mogu videti unutrašnjost tvrđave uz pratnju vodiča. Gotovo od vremena podizanja utvrđenja pa do kraja Drugog svetskog rata, Kalemegdan je bio mesto sukoba, prevlasti, rušenja, okupacije, oslobođenja. Njegovi poznati delovi su Stambol kapija, Sahat kula, Nebojšina kula. Jedna od većih misterija podzemlja tvrđave jeste Rimski bunar sa 200 stepenika jer se još uvek ne zna ko ga je i na koji način izgradio. O ovoj priči urbana legenda je da se na njegovom dnu nalazi blago koje su nacisti želeli pronaći sa svojim roniocima, koji su misteriozno nestali u toj potrazi. Čuveni Alfred Hičkok je izjavio je da iz tog bunara crpi svoju inspiraciju.

Foto: Marija Đokić 
Skadarlija Ovo je mesto koje odiše boemskim načinom života, dobrim provodom i hedonizmom. Skadarlija već više od jednog veka predstavlja simbol hedonističkog Beograda, a neki lokali su očuvali dugu tradiciju i nastavili svoju ponudu u tradicionalnom maniru. Pre svega mislimo na kafane Beograda koje prkose vremenu i zabavljaju goste još od Đure Jakšića čiji je spomenik kasnije postao simbol Skadarske ulice. Među najpoznatijim restoranima ove ulice je i restoran Dva Jelena, koji postoji više od 180 godina. Nakon rušenja čuvene kafane Dardaneli, sva umetnička svita tog vremena preselila se u kafanu Tri Šešira koja i danas radi na zavidnom nivou i nema Beograđanina koji nije okusio slast noćne Skadarlije. Skadarlija se uglavnom vezuje za noćni provod, ali u pozadini se talože brojna umetnička dela koja su nastala u inspiraciji baš na ovim mestima.
Avala Avala je pre desetak godina proglašena za kulturno zaštićeno dobro Srbije. Njeno znamenje privlači turiste širom sveta. Spomenik Neznanom junaku je velelepno vajarsko delo Ivana Meštrovića i nalazi se na samom vrhu planine. Interesantno je da je kralj Aleksandar Karađorđević naložio podizanje spomenika iznad površine na kojoj su pronađeni ostaci drevnog grada Žrnov. Spomenik je masivan i okružen je karijatidama – spomenika žena u narodnoj nošnji, a podseća na herojstva srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. O Žrnovu se ne zna puno, jer aktivno istraživanje ne postoji od podizanja spomenika, njegov istorijat je poznat samo iz spisa i fotografija koje se čuvaju u Narodnom muzeju Beograda. Sledeća znamenitost Avale je Avalski toranj kog krasi velika visina , s obzirom da je izgrađen na drugom avalskom vrhu.

Foto: Aleksandra Kekić
U mnoštvu bitnih mesta Beograda, izdvojili smo one nezaobilazne, koje čuvaju tradiciju i podsećaju na prošlost koja živi i danas i tako postaje večna. I pored geografske veličine Beograda, lokaliteti se mogu jednostavno obići, jer se jedno znamenje nadovezuje na drugo.
Foto: Pixabay / xoracio

Nastavak na SrbijaZaTebe.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaZaTebe.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaZaTebe.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.